2021-08-06 1368 views
米線關注組耐唔時都有group友推介雲家小鍋米線,想嚟好耐但又怕要排好耐隊,難得撞啱平日夾到時間終於有機會拜訪啦~避開lunchtime下午兩點幾嚟到唔洗等位,我叫左人氣魚肉春卷米線(酸辣小辣走芫荽),另一碗叫左都多人推介嘅豬頸肉小鍋米線(麻辣小辣),咁就可以一次過好貪心咁試哂酸同麻辣湯底~我地坐得好近廚房,聽到廚房收到小鍋米線order後即叫即煮嘅闔闔聲好爽~ 魚肉春卷米線同豬頸肉小鍋米線熱辣辣好大碗,芽菜、酸菜、韭菜等配菜係我食過之中分量最多,食到尾都仲係每啖都有好多芽菜,足料得好誇張~ 魚肉春卷米線嘅酸辣湯底呈橙黃色,酸味比辣味出,就算有炸醬碎伴湯底都唔油膩,爽口嘅米線吸哂d汁,整體感覺好balance,係出色嘅!有d遺憾嘅係魚肉春卷比想像中遜色,魚肉唔係好有咬勁,霎眼看以為有三條但原來每條切半得一條半春卷。豬頸肉小鍋米線嘅麻辣湯底都酸酸地,少辣嘅麻辣味唔算太重,下次再食應該可以揀中辣。豬頸肉非常多,肉質再爽多dd就perfect~仲order左兩款小食。推薦爆燈嘅涼拌墨魚頭真係堅好食!雖然墨魚鬚嘅比例比墨魚頭多好多,但全部都超爽口,同蒜泥做涼拌超夾超有風味,不愧為推薦爆燈嘅名物

魚肉春卷米線

豬頸肉小鍋米線

仲order左兩款小食。推薦爆燈嘅涼拌墨魚頭真係堅好食!雖然墨魚鬚嘅比例比墨魚頭多好多,但全部都超爽口,同蒜泥做涼拌超夾超有風味,不愧為推薦爆燈嘅名物!炸春卷炸得好酥脆,一客有五條幾抵食。
涼拌墨魚頭
炸春卷

總括而言,雲家小鍋米線嘅湯底同涼拌墨魚頭堅好味,值得一試!
2021-08-05
$78 (Tea)
魚肉春卷米線
豬頸肉小鍋米線