喺觀塘食台灣嘢,搵咗「哈豆」,另外一半每一次去食台灣嘢一定會叫牛肉麵,未坐低嘅時候已經話想食牛肉麵,點知見到有個 special menu,竟然有大腸麵線,佢即刻轉軚叫咗呢一個勁爆浮誇大腸麵線,另外叫咗鮮梅佐豬排滷肉飯,加咗一個小食台式滷水拼盤,飲品就通常飲台式珍珠奶茶,不過今次我哋兩個都冇叫到珍珠奶茶,我就因為想飲益力多而叫咗一杯鮮榨檸檬椰果多多,另一半就因為想食芋泥而叫咗一杯黑糖芋芋鮮奶,叫做勁爆浮誇大腸麵線嘅原因相信係因為個麵線份量都幾大,而且啲餸都幾多,佢嘅餸除咗有大腸之外,仲有貢丸、花枝丸同埋豬肉條肉羮,所以個份量都幾勁爆同浮誇,另一半最欣賞佢個大腸麵線嘅湯唔會水汪汪,杰得嚟又唔會過濃,而麵線亦都唔會過腍散修修,麵線完整得嚟又唔會冇咗大腸麵線本身係腍嘅特式,貢丸中規中矩,豬肉條就保持到個咬口,肉質唔散,個花枝丸就好好食,好重花枝嘅味道,而且好台式,另外佢加咗木魚花,本身另一半唔太鍾意食木魚花,但係佢覺得加咗之後個口感又幾特別,至於鮮梅佐豬排滷肉飯,個豬排雖然炸得乾身,但係啲肉一啲都唔乾,表皮係薄脆,如果重點係個鮮梅汁,點埋個汁一齊食係好香口,滷肉飯個滷肉油而不膩,感覺都好台式,另一半比較鍾意食肉燥飯多個滷肉飯,因為佢覺得肉燥飯可以做到每啖飯都有肉燥同肉燥汁,撈埋之後好入味,不過我同另一半都覺得今次個滷肉飯勝在啲滷肉做得好食,而且啲汁都冇慳,所以另一半都對呢個滷肉飯好滿意,而我覺得佢啲配菜都有心做得好,有麵筋,好有台式嘅感覺,另外佢有個伴碟嘅油麥菜,佢個油麥菜係好入滷水味,唔錯,滷水拼盤有滷水蛋、豬手、牛𦟌、雞翼同埋豆腐,佢每樣嘢都好入味,最推介嘅係牛𦟌同豆腐,特別係個牛𦟌,好腍好入味,最後兩杯飲品都唔錯,個鮮榨檸檬椰果多多估唔到啲鮮果會同益力多咁夾,但又唔會冚咗對方嘅味,至於杯黑糖芋芋鮮奶,黑糖同鮮奶中和咗嘅甜味加埋重重嘅芋泥,味道啱啱好,啲芋泥仲要幾好食,用餐環境,始終係工廈,地方相對隔涉,但其實觀塘都好方便,而且餐廳入面嘅空間好大,坐得舒服,裝修就賣台式輕鬆感,幾幅壁畫打吓卡,間舖頭係台灣人開嘅,喺舖頭serve我哋嗰幾個夥計都係台灣人,佢哋由我哋入去到走嘅時候都係好好聲氣,真係有啲台灣嘅感覺。
台灣滷水拼盤
鮮梅佐豬排滷肉飯