2015-12-23 1684 views
其實$89一個拉麵對於窮人黎講的確係有啲貴,不過好似一蘭咁,好食到會再黎真係第一間事實上開左舖咁耐,當初嘅熱朝已經冷卻左,加上尖沙咀又有間,所以都冇咁多人排隊不過上次冇留意到,一蘭有兩個舖面,唔知一開始就係咁定係擴充左今次預左多人排隊,所以未到7點已經到左,不過有人遲到所以我地等多左陣,計番大約等15分鐘啦呢度係一間間咁坐,走廊有塊牌係show座位情況,不過都係比員工睇多,黎食得嘅多數都係跟住排隊架啦既然係得拉麵食,咁當然有得揀啦根據第一次嘅經驗,加麵底is a must!要蔥要叉燒,湯就清小小普通濃度,麵就普通都ok (如果有特別口味就另計啦)秘製醬汁其實個人覺得唔算太辣,如果本身食得辣嘅會覺得2倍都唔夠呢度嘅特色係職員會係簾後面serve你,基本上係唔會見到樣嘅落好單就鐘,有人會黎收加麵底唔係直接加落碗麵度,而係比隻碟仔你,食到差唔多就將佢放上個鐘度稍候一陣就起筷啦,個湯底合乎預期,普通濃度同清淡叉燒係日式叉燒,厚薄適中,易入口最重要當然係拉麵啦,普通硬度,咬落啱啱好,不過一定要飲埋個湯,咁先食得出一蘭嘅精髓至於2倍醬汁其實唔係好多,所以你明點解唔辣啦食到一半到就要加麵底啦,其實

既然係得拉麵食,咁當然有得揀啦
落好單就鐘,有人會黎收
稍候一陣就起筷啦,個湯底合乎預期,普通濃度同清淡
叉燒係日式叉燒,厚薄適中,易入口
至於2倍醬汁其實唔係好多,所以你明點解唔辣啦
叉燒
一蘭拉麵
食到一半到就要加麵底啦,其實放隻碟上個鐘度係會有音樂架
但係佢唔會拎走你個碗,因為加底係另外比碗剩麵你加架
追加麵底
咁好食當然要連湯飲埋啦,其實佢碗底有句日文,不過小弟係唔明的
一蘭仲出左包裝拉麵,不過抵唔抵就見仁見智啦 (始終同佢整埋比你食係有一段距離)
佢嘅性價比其實都唔低,只係一餐要百幾蚊,就算想encore都要考慮下銀包…
2015-11-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
叉燒