2016-08-30 1164 views
今次就與朋友一齊放肆一番, 選擇放題, 朋友初時聽到放題, 已考慮價錢問題, 我用一個好安心的回覆----平、靚、正~就解除佢的疑慮。旺角有好多間放題, 自問自己未能所有都試過, 但覺得好的, 已可以不停encore,這店雖然好多人都會預先book位, 但都會盡量安排walkin的客人, 而且講清潔只少要等多長時間, 不會刻意胡亂留客人。當然我今次是相約朋友同行, 而且有心想食, 就一早book位。七點左右到, 已經人頭擁擁, 我喜歡這店的時間選擇, 不是在設定的時間(即6點前、6-8等)內進食, 而是不論你幾點到, 由入座起計可食2小時, 設定的時間只在於你在那段時間入座, 就有不同的收費。二話不說就點餐, 見到柯打紙都有十多張, 種類真係過百款, 花多眼亂, 餐具一早就預備好, 只是筷子用竹筷子, 可能避免洗得不夠乾淨, 不過我覺得整體上都用可循環餐具, 算不錯。開始就叫一些刺身試試吧~三文魚刺身—色澤油潤, 油脂分明, 入口有啖啖魚油香, 爽口有勁, 咬一兩口就油化了, 感覺不錯原隻甜蝦—非常開心有原隻甜蝦, 完整又美觀外, 更突顯貴價貨感覺。入口絕對比一般甜複爽口彈牙, 亦覺非

開始就叫一些刺身試試吧~
刺身
原隻甜蝦
—非常開心有原隻甜蝦, 完整又美觀外, 更突顯貴價貨感覺。入口絕對比一般甜複爽口彈牙, 亦覺非常鮮甜, 口感好滑。

原粒帶子刺身- 原粒尺寸不大, 但比別的餐廳切件大粒帶子顯得大方, 鮮味亦十足。

燒三文魚件
— 一見到是魚鮫, 是我最喜愛的部分, 肉質最嫩而又肥美的位置, 燒的時間又剛好, 魚肉肉汁豐富, 香噴噴的氣味配上少少鹽的咸香, 值得推介。
燒菠蘿
- 看到少少外皮釘, 就知道用新鮮菠蘿燒, 可能季節性食物, 超甜超香, 邊有少少燒過的痕跡, 味道好加上多汁, 超滿足。
芝麻醬豆腐
燒帆立貝及焗蠔--- 把兩種食物一齊討論, 目的都只得一個, 就是汁醬多。用沙律醬佈滿貝殼上, 可保護海鮮避免太乾, 但太多時候, 要食就一定要去走部份醬才食, 而且海鮮份量不大, 貝殼及海鮮尺寸比例不正比, 感覺有少少失望。
炸物

炸物
是最富罪惡感的食物,但亦是我在放題熟食類食得最多的一種,無他吧-香脆可口、炸香撲鼻的感覺,非常難抗拒。由於食蝦的quota放在刺身上,天婦羅蝦不多食,反而選擇了芝士年糕、少見紫薯粒粒和芋頭天婦羅。

紫芋炸球
-- 頭先已提過這裡的炸物都熱辣辣送上, 這個亦不例外, 這個外層炸得香脆, 但又不失Q彈的燸米面層, 入面有流質, 甜甜的芋頭餡, 味道香口, 有脆有軟, 好易一粒又一粒, 不過會偏向放在近尾, 作熱食的甜品, 好滿足!
天婦羅蝦
芝士年糕—喜歡年糕的軟軟Q彈感, 今次不敢多食, 因為堅。易飽, 剛炸起的年糕外層鬆軟微脆, 內裡有少量芝士流出, 味道有咸香外, 有少少拉絲感, 味道不錯。
燒帆立貝
其他
人蔘雞湯
人蔘雞湯-- 雖然我這碗沒有渣, 但熱辣辣一碗好暖胃, 入口人蔘味的甘香好突出, 比雞味更濃, 有意外驚喜。
芝麻醬豆腐--簡單沒有難度的食物, 出水不多, 入口涼涼, 夏天食就最好不過。
牛油粟米
飲品選擇都不少, 有我愛的果汁先生(橙汁、蘋果汁都有), 罐裝飲品除了汽水, 又有健康0糖的茶, 又有康師傅, 紙包飲品都有提子汁及健康飲品, 不錯。
甜品

甜品除了雪糕雪米糍, 以自助形式外, 有兩隻甜品就是自家出品-- 360牛乳奶凍芒果布甸

滿足的一餐, 沒有蒸氣邊爐都會食得非常飽, 放題的心完美完成, 沒有浪費食物, 質素都仍然不錯, keep住!!
360牛乳奶凍
焗蠔