一直都好鍾意哈豆既台灣景點壁畫,疫情搞到而家有排都無旅行去,今日就黎哈豆食返餐當去返轉台灣先。哈豆餐牌有湯麵,乾拌麵,滷肉飯,湯品,小食,漢堡,吐司,飲品。選擇好多。落單自己寫低係紙仔然後交俾服務員。我哋叫左兩個湯,兩份菜,兩杯飲品同一份甜品分享。台式麻油雞湯 $54台式麻油雞湯用左個井字木架上,等我哋唔洗掂到個熱鍋,好貼心。雖然話係麻油雞湯,不過個湯唔油,材料有一隻連皮雞下髀切開3件,仲有冬菇一隻,杞子同薑片。如果麻油或者雞味濃啲仲正。香菇肉羹 $54香菇肉羹一樣用左個井字木架上,有4條彈牙肉條,仲有好多菇片,紅蘿蔔絲,粉絲,蛋絲,豆腐絲,個羹味道適中,唔濃唔淡,隨碟附上調味3寶,分別係醋,香莤蔥,同XO醬。加左醋真係仲好味。飲完全身暖笠笠。魚鬆滷肉時菜 $30時菜係生菜,上面加左滷肉汁連滷肉粒同魚鬆,仲灑上少少白芝麻粒,估唔到生菜連呢個汁食味道都唔錯,鹹度平衡得好。滷肉時菜 $28滷肉時菜同魚鬆滷肉時菜基本上一樣,只係走左魚鬆,個人覺得加$2要魚鬆都唔錯,味道更豐富。飲品方面,同上次一樣叫左黑糖芋芋鮮奶同鮮榨檸檬梛果多多。黑糖芋芋鮮奶 跟餐加$39黑糖芋芋鮮奶未攪拌前明顯見到芋泥沉

我哋叫左兩個湯,兩份菜,兩杯飲品同一份甜品分享。
台式麻油雞湯

台式麻油雞湯 $54

香菇肉羹 $54

魚鬆滷肉時菜

魚鬆滷肉時菜 $30

滷肉時菜

滷肉時菜 $28

飲品方面,同上次一樣叫左黑糖芋芋鮮奶同鮮榨檸檬梛果多多。

黑糖芋芋鮮奶 跟餐加$39
黑糖芋芋鮮奶

黑糖芋芋鮮奶未攪拌前明顯見到芋泥沉底,加左少少黑糖漿,鮮奶就浮面。攪渾之後質感好滑,黑糖味微弱唔過甜,濃厚又有好多芋頭粒咬吓,令人好滿足嘅鮮奶飲品。
鮮榨檸檬梛果多多

鮮榨檸檬梛果多多 跟餐加$32

鮮榨檸檬梛果多多以一大個玻璃壺加一隻杯仔咁上枱,賣相唔錯。味道將檸檬同益力多味道平衡得幾好,甜甜酸酸咁,飲極都有。仲有好多爽爽梛果咬,令人好開胃。

鮮果雪糕四味吐司 $62

鮮果雪糕四味吐司

鮮果雪糕四味吐司賣相唔錯,四份吐司擺盤美觀,吐司係竹炭底,唔熱但係勁脆。味道各有心思,分別有朱古力醬加杏仁片,士多啤梨果醬,花生醬加花生碎,同蛋梛醬各一件。蛋梛醬又甜又滑最特別。其他口味都好食。仲有朱古力同香草雪糕各一球,大大球,味道正常。仲有雜果粒,包括橙肉,蘋果,提子同火龍果,最後擠上朱古力醬。呢份甜品又幾抵食。

今餐個人特別鍾意甜品同飲品。座位正常,服務員會同你講台式國語,態度幾好。
2021-12-11
$149 (Lunch)
魚鬆滷肉時菜
滷肉時菜