2K
2016-07-04 1385 views
近來不停食醬油蟹,著了魔一樣 ﹗試左好幾間,輪到韓松喇。食材烤物跟其他韓式烤肉店大同小異,沒有別出心裁既產品。我地主要黎想食醬油蟹,隨便叫幾款烤肉可以了。雖然地面舖住細細又迫夾,但一走到樓上雅座就非常寬敝呢,坐得舒服。前菜 5 小碟,泡菜、辣沙律、烚雞蛋、酸蘿蔔片、大豆芽。泡菜爽口多汁味偏甜,不太辣。辣沙律用帶甜的韓式辣醬撈成,微辣配上時蔬還可以。烚雞蛋,普通到唔知講咩好。酸蘿蔔片,微弱的酸味跟甜味,幾乎只食到原味。大豆芽,最好食係佢喇 ﹗爽甜多汁好味道。醬油蟹,再戰醬油蟹 ﹗$400 蚊兩隻,何解無白飯送呢?上次係另一間韓國料理 $225 蚊一隻送白飯及昆布湯啊!依家要散叫個白飯囉。雖然價錢略貴唔抵食,幸好質數都中規中矩,蟹膏甘甜,咸香霸道,連肉連膏撈上白飯味道剛剛好,滑滑黏黏蠻美味呢 ﹗本想帶兩隻返大埔送比朋友們分甘同味,但老闆拒絕了我外賣既要求呢,怕係運送途中變懷呢。那無辦法啦,無奈。A5 牛肋骨肉,質數無得頂,但價錢都無得頂,真係有點偏高,地產的錯!租金的錯 ﹗大陸的錯 ﹗烤到 5 成熟,外層金黃燋香,牛味濃郁甜美,質地彈牙滑溜,肉汁輕滲,juicy 好好食呢。牛板腱,第一次食

牛板腱,第一次食,外層質感結實有咬口,裡面嫩滑軟腍無比,淺淺既牛味沾上烤汁更加好味道。辣海鮮豆腐湯,最差作品,劣作!雪藏無味海鮮,辣味單調,彷似雞湯加辣粉啊。醃大蝦,賣相也不俗。醬油經加熱後香氣飄飄,食慾大增 ﹗味道鮮甜,奈何肉質有點霉啊。

水冷麵,食過好既真係返唔到轉頭 ﹗第 1 次係喜來希肉食,好味到不得了,其後無一間合我口味呢 ﹗凍就好較凍,但味道既配搭硬係欠缺一點東西,入口淡淡的沒什麼驚喜及吸引力,食幾口已不想再食了。

前菜 5 小碟
前菜 5 小碟