前言寶貝生日, 知佢鐘意Sangria, 就帶佢來呢間主打特色Sangria的新店試試. 如果唔係成功爭取到靚景, 又如果唔係靚仔經理適時補救下屬過失, 係絕對會比個喊樣呢間餐廳. 服務 (2.5分, 5分滿分)訂位:打去訂位, 已經唔覺得接線嘅女子好有禮貌, 聽見係唔咸唔淡廣東話, 當佢係講慣英文唔係串咀吧!訂位時有要求坐室外, 得知室外位無得預訂, 先到先得. 問佢如果叫甜品可唔可以加happy birthday等字眼, 佢話得, 我就留咗言.過幾日我打去要求修改慶賀嘅句子, 同一位接線員亦好清楚咁記低. 我問切餅費幾$, 知道係$120. 我無表示自己係一定會帶蛋糕.用餐前一日, 有另一女子打來confirm booking.用餐當日:早咗半個鐘到, receptionist好似搵唔到我個Booking, 攪錯係另一人, 到我再講多次自己咩名幾多位, 佢先彷然大悟咁. 我有即時問有無室外位, 佢話full曬. 我見到出面有一張高檯, 可以share幾pair人, 但佢無出聲問我地要不要. 帶咗我地去唔駛book位都有嘅室內吧位(見唔到任何風景的)壽星妹忍不住問咗句:"點解我地一早
前言

服務 (2.5分, 5分滿分)

訂位:

訂位時有要求坐室外, 得知室外位無得預訂, 先到先得.

用餐當日:

壽星妹忍不住問咗句:"點解我地一早訂位都比埋D唔駛book的位我地?"

個receptionist知衰地帶我地去二人檯.

無幾耐, 有一個貌似阿太嘅女人(似係已經來過一次)同一個貌似中產嘅阿叔坐我地隔離. 佢地都有要求坐出面, 同一個receptionist竟然話可以坐室外的大高檯同其他人share, 個阿太拒絕咗. 而呢兩位客, 不時都有經理招呼, 新手的侍應係唔會埋佢地身. 果種服務上的差別太明顯.............

呢到嘅侍應質素參差. 後生果D一係就講野好粗魯, 一係就唔主動; 老少少果D, 有好好manner的, 也有黑面的外籍女子, 亦有態度唔好的. 黑衫經理級就好好態度好醒目. 係一間叫做懶高檔懶有格調嘅餐廳酒吧, 整體服務質素唔合格.(容後再講)

係點餐後, 我地有要求一位manner好好的中年侍應, 如果出面有檯比我地轉出去, 佢有好nice解釋, 通常D客好早來先有出面位, 建議我地食完野之後轉出去飲野, 到時有位機會大D.

我地點咗的飲料, 食曬野都未來, 催出兩次先有. 而漏單的一件小食VIC(黑毛豬忌廉球$22), 到最後都係無來, 回家時才想起, 但已計落張單到, 好彩加埋一只係蝕了$24.2, 自己太大意了.....

講起漏單, 我有催架, 有好明確講係黑毛豬忌廉球, 個侍應跟進完之後, 竟然糾正我"係黑毛豬唔係黑松露"
....無言! 自己攪錯仲好似你唔識野講錯咁.....

我地食曬第一round野, 我就親身出去室外行一圈, 睇下有無位. 見到有兩張雙人檯. 我就即時入番去, 要求轉檯. 本來個侍應話"睇下出面情況", 我即刻話我睇到有吉檯, 佢就只好比我地出去了
相信唔出呢招, 佢地實永世都唔會比我地轉.

侍應仲好笑, 命令口吻叫我地"你自己攞番住杯野飲"
...真係O咀........

係室外, 我地又叫多round野. 甜品上來時, 完全無照我要求寫上任何生日字句
.......我唔想佢地攞番入去寫又攪一輪, 就算了. 埋單前我有專登同某靚仔經理反映, 佢有道歉, 話會處理. 我話唔駛了算啦只係想佢知道咋, 就叫埋埋單.

估唔到佢隔了一段時間, 攞了寫咗我當初要求的生日字眼嘅甜品比我地, 免費架!

呢樣野即時加番分!

同一時間, 我地隔離一大檯人食完野轉了去另一邊坐. 我竟然聽到兩個侍應的對話....

A:喂, 班人去曬邊?
B:佢地出去影相喎...
B: (語帶不屑) 下, 比咗$未架佢地?!!

好心喇.....咁大聲比其他客知道....唔係幾好囉............

食物 (3分, 5分滿分)

Fresita (Half Jar, $190)

坊間無咩rose wine調嘅Sangria. 呢個Fresita係用玫瑰酒+士多啤梨調嘅, 粉紅色, 甜甜地似雜果賓治, 酒味唔強, 好啱港女飲 XDDDDD. Half jar可以倒到4杯啦
Fresita
Suckling Pig (兩件, $95)

好細件, 皮肉相連, 幾乾身下, 唔太impressive.

鴨肉火腿士多啤梨三文治 ($55)

約6-8"長的包, 唔係好覺有鴨肉. 亦係食了唔係記得咩味的.

Seafood Cocktail Salad ($140)

超唔抵, 千祈唔好叫! 細碗到(約5")好似前菜. 所謂的海鮮只係用白汁撈埋一小團的八爪魚碎+蜆肉碎..........

Chicken Croquettes (一件,$16)

一件食咗都唔覺有雞肉嘅炸物

煙肉包帶子(2件, $98)

帶子算大粒, 但也是沒什麼特色可言. 偏咸

Mango Brick ($65)
Mango Brick
芒果味的橡膠, 會有幾好食?

Rice Pudding ($45)
Rice pudding
土耳其style, 玉桂味, 有D飯粒你咬下. 我OK架.

雲呢拿Tube
Vanilla Tube
不知價錢. 好彩係送. 插住支朱古力醬, 聊勝於無. 個咀咁幼, 吱出來都食唔到咩味.....兩條野好膠下. 好似食緊小學時好興用的擦膠筆條膠XDDDD

環境 (4.5分, 如果坐出面)

坐唔到出面, 真係無point要來呢個餐廳! 不過好凍下, 帶件外套喇
總結

食物唔覺有幾西班牙 (無食個海鮮飯, 唔通係唯一一個令你feel Spanish的食物???)
唔係細碟就係Tapas掛???
甜品超唔掂 (無最西班牙特色的炸油條)
尖咀靚景係好Feel
服務同格調不成正比, 除非你係咩著名食家或參加食家攪的飯局或貌似富貴人家啦

Other Info. : 生日無優惠, 切餅費$120, 室外位先到先得, 最好不時自行爭取.
2013-10-31
Celebration