2014-03-10 3802 views
拜年期間在友人家吃過多多既了結糖,一試難忘,原因係食開既了結煻一係好硬,一係好似花生糖嗰種脆口,相對較好味既係軟硬適中好好咬嗰隻。但多多既了結糖呢,竟然有如威化嗰種鬆脆外層,中間又有點 chewing既咬口,又唔會好甜,所以覺得好好味。適逢二月中去台北玩時順便會一會當地朋友,諗梗買乜送禮時就讓我想起這個多多了結糖嘞。於是乎一口氣掃了幾盒雜錦,請朋友吃時自己又有得試。每盒雜錦有6種口味,包括原味﹑脆心朱古力﹑咖啡脆心﹑黑芝麻脆心﹑藍莓榛子及杏仁西梅,各自有唔同顏色糖紙包裝,每款6粒,一盒$98,未算好貴,送禮還可以啦!味道方面,初時以為全部都係脆心,即帶威化那種,試過所有味道才知原來得三款係脆既。(一開始冇留意盒上糖名呀!)原味了結糖味道跟一般既無異,口感就係軟硬適中好好咬嗰種。脆心朱古力係我最鐘意既一款,一來係脆,二來係朱古力味,所以大愛。黑芝麻脆心跟朱古力那款口感一樣,不過多了黑芝麻香,吃罷芝麻香味喺口中久久不散。咖啡味係我老公最愛既味道,佢可是一粒接一粒咁食呢!同樣如威化般鬆脆,咖啡味濃。藍莓榛子我只吃到藍莓味道,榛子唔多覺,要食多粒試真啲先!(回家吃多粒,原來真是有榛子味的,跟藍

原味了結糖味道跟一般既無異,口感就係軟硬適中好好咬嗰種。
原味
脆心朱古力
黑芝麻脆心
咖啡脆心
藍莓榛子我只吃到藍莓味道,榛子唔多覺,要食多粒試真啲先!(回家吃多粒,原來真是有榛子味的,跟藍莓比例平衡,兩味兼融呢!)
藍莓榛子
最後既西梅味,我覺得係最怪既一個口味。又有杏仁,但又有西梅味,我覺得兩者唔夾呀!
杏仁西梅
買雜錦既好處係每樣都有,可以一次過試哂唔同口味,覺得邊隻好味可以個別買再encore,我準備再買脆心朱古力味,你又試過未呢?
2014-02-14
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$98 (Other)