2024-04-01 466 views
💰 Total $248 HKD/ 2人~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~早兩日晏晝喺沙田行完街就入左位於新城市一期二樓嘅Pici食飯,Pici係Pirata集團旗下嘅其中一間餐廳,主打手工意大利粉,該集團嘅另一間餐廳The Pizza Project之前我都出過post。今次係我第二次食Pici,選擇佢嘅原因除左佢出色嘅意大利麵之外,更係因為佢哋有提供無麩質意大利麵。但好可惜地,今次嘅體驗係失望。先係餐廳送上嘅麵包,麵包食落個質感係ok,但佢係凍嘅😓希望餐廳可以係送出麵包前先加熱一下。到上個main嘅時候,食左一啖發現係「生」嘅... 份通心粉係未煮熟🥲我地反映左之後經理都立刻煮過一份俾我地,希望今次係個別事件。~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~🤩布袋芝士 ($98 HKD)呢個係我每次來都必叫嘅一個starter,簡單開胃好味,burrta cheese配上新鮮嘅火箭菜同車厘茄🍅,再淋上橄欖油🫒,十分之夾嘅配搭。每次都一口氣清曬成碟。但如果可以再加上少少黑醋,相信會更吸引。🤩🐂牛面頰肉醬直通心粉 (Gluten-free)($150
💰 Total $248 HKD/ 2人
~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~

🤩布袋芝士 ($98 HKD)

🤩🐂牛面頰肉醬直通心粉 (Gluten-free)($150 HKD)
若果大家係想食gluten-free嘅食物,落order個陣同staff講聲,佢哋就會拎份gluten-free menu俾大家。我哋就決定左試呢個牛面頰肉醬直通心粉。撇除第一次碟通心粉係未熟透嘅問題,第二次個通心粉口感係唔錯嘅,唔會一咬就散,食落都係彈牙嘅,個肉醬牛味幾濃,調味啱啱好,唔會重味食完口渴。
🙈希望可以改善凍麵包嘅問題
🍝適合鐘意食意粉/ 需要gluten-free嘅人士