2022-11-26 75 views
.成班同事難得夾到假期岀黎食飯,OpenRice左好耐,有人提議食呢間,又有人話想試好耐,咁就梗係最好啦!一入門口就比一大片花海包圍住,成個天花板都係乾花,仲有好靚打卡able既壁畫😍😍,不時都有人瘋狂影相打卡。望左個set menu一陣,諗緊究竟包唔包野飲既時候,個店員就行埋黎解答係包任何價錢既野飲的,鋪頭細細就有呢個好處,店員仲好friendly會幫客人打卡。四人Set $1298 💛 是日餐湯+麵包麵包鬆軟,但餐湯蘑菇味不太重,略嫌有啲稀薄💛前菜 (四揀二)我地揀左水牛芝士蕃茄沙律同意色巴馬火腿烤茄沙律,兩款寫到蕃茄好似一個有烤過另一款無,不過都好似差唔多🤣🤣呢兩樣嘢令到我對餐廳有啲失望,但係後面係有挽回唔少既分數,一樣比一樣好味!💛頭盤 包括日式三文魚籽蟹肉多士四件同巴馬火腿迷你薄餅。個蟹肉多士夠脆身,feel到個蟹肉凍凍地都無倒汗水整腍到個多士係幾好既,蟹肉上面除左大大粒三文魚籽,仲有啲蟹籽粒提升口感。巴馬火腿迷你薄餅正常水平,夠多芝士可以拉曬絲咁,幾邪惡既🤪💛意粉&意大利飯 (四揀二)我地揀左明太子岩燒蟹棒貓耳朵同埋北海道帆立貝海膽醬扁意粉純粹個人喜好,我係貓耳朵既忠粉,m

四人Set $1298
💛 是日餐湯+麵包
麵包鬆軟,但餐湯蘑菇味不太重,略嫌有啲稀薄

💛前菜 (四揀二)

💛頭盤

💛意粉&意大利飯 (四揀二)
我地揀左明太子岩燒蟹棒貓耳朵同埋北海道帆立貝海膽醬扁意粉
純粹個人喜好,我係貓耳朵既忠粉,menu上面有我十成九都叫,因為鍾意佢軟糯既口感,煙靭又彈口,佢係完全fulfill到曬既。上面既蟹棒燒過有炙燒既風味幾好🤤🤤
個扁意粉拎上枱既時候用左個大石碗,厚實又有分量,令你充滿期待,而北海道帆立貝大大隻係面頭再加埋鰹魚片飛下飛下,即刻食指大動👍🏽👍🏽

💛主菜 (四揀二)
我地揀左香煎挪威三文魚拼大蝦配阿根廷香辣醬同埋慢煮紐西蘭羊架都係配阿根廷香辣醬
睇返menu先知原來兩樣都加左同一個醬,好在個醬唔係好辣,反而係令到三文魚同個羊架既香氣同味道都突顯岀黎。份三文魚啲魚油令到個肉質好嫩滑又好juicy,係岀邊餐廳食黎講,我覺得都可以排入top five👑。仲有個底既薯蓉幾好味,smooth得黎唔會好漏。

💛甜品
宇治抹茶紅豆自家窩夫,紅豆多到好似唔使錢咁,瀉到一碟都係。窩夫暖粒粒又香噴噴,配抹茶雪糕同紅豆簡直係暖心又sweet sweet既組合😍😍😍

💛飲品
自家制草莓醬梳打,紅寶石巧克力,柚香菠蘿檸檬梳打,玫瑰抹茶,我啲fd仲特登排到三杯野飲放埋一齊就好似紅綠燈咁,又可以靚靚打下卡,又好飲。

總括而言,有靚靚打卡背影,又有少女心飲品,連姨姨級都識約到黎,你地唔係唔識呀嘛🤪

🤤餐廳: 走過十萬八千里找到你
📍地址: 旺角彌敦道575號Ladder Dundas10樓
💎人均消費: $300-400
必食推介: ⭐️⭐️⭐️⭐️

#hmmmeatwhat西餐 #hmmmeatwhat旺角 #hkfoodie #hkfoodie #食好西 #美食 #美食推介
是日餐湯+麵包
香煎挪威三文魚拼大蝦配阿根廷香辣醬
慢煮紐西蘭羊架都係配阿根廷香辣醬
宇治抹茶紅豆自家窩夫
北海道帆立貝海膽醬扁意粉
自家制草莓醬梳打,柚香菠蘿檸檬梳打,玫瑰抹茶
水牛芝士蕃茄沙律
明太子岩燒蟹棒貓耳朵