東歐餐廳

Ivan The Kozak
2021-07-12 260 views
🍽Ivan The Kozak 東歐餐廳⁣中環雲咸街63號巴力大廈1樓⁣⁣🐽豬豬美食團今次去左中環,相信大家對東歐餐廳略有耳聞,主打菜式係平時好少食嘅烏克蘭菜~小編平時最鍾意歐洲古典嘅裝修,而東歐餐廳昏暗嘅環境同埋外國風情嘅擺設,令你猶如置身於東歐小餐館,暫時遠離左人煙稠密嘅香港。老闆亦都好熱情咁招待客人,會幫手影相又會為你介紹菜式,有種賓至如歸的感覺~⁣⁣正宗烏克蘭🇺🇦羅宋湯 $68(🧡🧡🧡🧡)⁣羅宋湯起源於烏克蘭(又有講法係俄羅斯),因為天氣極度寒冷,因此冬天嘅時候,當地嘅人會用根莖類熬湯,因此烏克蘭羅宋湯會有濃濃嘅紅菜頭味。⁣東歐餐廳嘅羅宋湯同平時香港西餐廳飲到嘅羅宋湯味道有少許分別,顏色亦都比較紅。飲落去味道比較清淡,但會有濃郁嘅紅菜頭味。平時飲羅宋湯最鍾意食埋啲菜,呢個湯亦都有好多紅菜頭,啖啖都好有口感。可能有部份人唔係好鍾意紅菜頭,我之前飲蔬果汁都唔係好接受到,但係今次放喺湯入面就好好飲!⁣⁣招牌芝士焗牛脷盎$98(🧡🧡🧡🧡)⁣雖然睇落細細盎,但係好飽肚。餐廳會用酥皮蓋住上菜,酥皮可以用來點返入面啲芝士食,啲酥皮熱辣辣,幾好食。牛脷亦都充滿牛味,一次過將酥皮、牛脷、芝士汁同

🍽Ivan The Kozak 東歐餐廳⁣
中環雲咸街63號巴力大廈1樓⁣

正宗烏克蘭羅宋湯

正宗烏克蘭🇺🇦羅宋湯 $68(🧡🧡🧡🧡)⁣
招牌芝士焗牛脷盅

招牌芝士焗牛脷盎$98(🧡🧡🧡🧡)⁣
雖然睇落細細盎,但係好飽肚。餐廳會用酥皮蓋住上菜,酥皮可以用來點返入面啲芝士食,啲酥皮熱辣辣,幾好食。牛脷亦都充滿牛味,一次過將酥皮、牛脷、芝士汁同埋蘑菇放入口,正啊🤤⁣
馳名基輔炸雞扒

馳名基輔炸雞扒$188 (🧡🧡🧡🧡)⁣
基輔炸雞扒係將牛油卷入雞排入面炸成的菜式,一切開牛油同埋雞汁就流晒出嚟🤩雞肉嫩滑多汁,外皮香脆可口,依家諗返起都有少少肚餓~配菜係炸薯仔片,食落就覺得唔夠脆啦。⁣

小結:很滿足的一餐。⁣

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣
環境 🧡🧡🧡🧡🤍⁣