2019-03-09 396 views
之前聽人講呢間餐廳出左名就係食海鮮袋,一直都好想試一試,終於等到呢個機會啦!呢間餐廳位於厚福街8號H8 18樓全層,一打開lift門,店員已經熱情地招待。幸好有book檯,否則應該有排等。餐廳既面積唔算好大,不過簡簡單單既海洋裝修感覺給人感覺舒服自在,而玻璃外牆令人感覺開揚。甘荀忌廉湯叫左個是日餐湯,甘荀忌廉湯,甘荀味好濃,配以白麵包,都幾開胃。熱船長海鮮拼盤呢一餐既重點自然落係佢身上,可選擇3、5或8款海鮮及1款醬汁。我地2個人所以就揀左3款海鮮同檸檬牛油汁。除了海鮮外,仲有薯仔、腸仔同埋粟米加上檸檬牛油汁一同放係膠袋內搖勻。上台時,係一用藍色網圍繞著既膠袋,外表好特別,而店員會先幫我地影相留念,特別貼心。之後會即場幫忙手搖海鮮袋,令醬汁掛滿在每件海鮮上。膠袋打開之後,檸檬牛油既香氣立即撲鼻而來,令人好想嘗一嘗。我地叫左三款海鮮,分別係扇貝、翡翠螺同蜆。扇貝好大隻,肉大肥美,而肉質食落滑得來好彈牙。而翡翠螺肉既肉質煙煙韌韌而且有彈性,食既時候配以檸檬牛油汁,好好食。而蜆既份量也不少,本身既鮮甜即使配以檸檬牛油汁都掩蓋不了。而薯仔、腸仔同埋粟米已經吸收了檸檬牛油同埋海鮮的精華,食落變得

甘荀忌廉湯

熱船長海鮮拼盤

我地叫左三款海鮮,分別係扇貝、翡翠螺同蜆。扇貝好大隻,肉大肥美,而肉質食落滑得來好彈牙。而翡翠螺肉既肉質煙煙韌韌而且有彈性,食既時候配以檸檬牛油汁,好好食。而蜆既份量也不少,本身既鮮甜即使配以檸檬牛油汁都掩蓋不了。而薯仔、腸仔同埋粟米已經吸收了檸檬牛油同埋海鮮的精華,食落變得更入味同有層次。呢個熱船長海鮮拼盤果然係不能不試!

香煎熊霜降西冷
我地叫左五成熟,西冷係煎後保留住佢本身既肉汁,而且西冷既油脂分佈均勻,肉質食落腍身軟滑。另外配以少少辣既薯條,薯仔味好出,而且不會太硬身,值得一讚,水準挺高。

鵝肝扁意大利粉
鵝肝自然係其中既一個主角,入口即溶既感覺令人回味,而且唔覺得好油膩。意大利粉既軟硬適中, 加上忌廉汁既配搭,感覺非常滿足。

Hot Apple Cider
最後叫左一杯熱蘋果汁,加上薑、肉桂、蜜糖同檸檬,令成杯野嘅味道完全升華左咁,似乎為今餐消一消滯,作了一個很好嘅結尾。