完美複製台灣美食🇼🇸!大推牛三寶麵同滷肉飯😚!!!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍜 牛三寶麵 HK$80 👍・味道:湯底非常出色👍,飲得出牛骨嘅甘甜,濃得嚟唔鹹,飲湯都唔會好口渴~三款肉嘅肉味都好出,好食。配料嘅白菜同蘿蔔都夠甜。・口感:湯底醇香,三款肉每款有兩大舊其實份量幾大,基本上一啖麵一啖肉咁,我食晒啲麵仲淨好多肉😂,性價比🆙!最重要係牛腱好淋,輕咬已散開;牛筋有黏口感;牛肋條一啲都唔鞋好surprise🥰麵質偏厚其實原本唔是我嘅菜,但feel到店家有用心揀麵質。麵條唔止掛湯,係吸湯,OMG好讚欸🥹(台妹腔XD)🍗 滷雞腿便當 HK$65・味道:滷水豉油偏甜,本波覺得不錯,因為配以偏鹹為主嘅滷肉飯,一甜一鹹會夾啲。・口感:雞腿偏鞋,未到柴嘅,但絕對唔是juicy嫩滑嘅,加上雞腿細size,有啲扣分sad~🍚 手工滷肉飯 小 HK$35 👍・味道:本波覺得呢個飯拍得住台灣欸🇼🇸!滷豉油濃而不鹹,有微微甜味。滷肉粒半肥瘦,同台灣正宗嘅一樣配酸菜白菜。・口感:飯粒圓潤飽滿,食到底依然每粒飯都蘸滿滷水豉油。滷肉粒嘅size啱啱好,因為出面有啲太大粒但啲肉質又鞋,有啲細粒都睇都睇
完美複製台灣美食🇼🇸!大推牛三寶麵同滷肉飯😚!!!

🍜 牛三寶麵 HK$80 👍

🍗 滷雞腿便當 HK$65
滷雞腿便當

🍚 手工滷肉飯 小 HK$35 👍
・口感:飯粒圓潤飽滿,食到底依然每粒飯都蘸滿滷水豉油。滷肉粒嘅size啱啱好,因為出面有啲太大粒但啲肉質又鞋,有啲細粒都睇都睇唔到,呢個perfecto🤌,滿足desu🙏
手工滷肉飯

🍳 起司肉鬆蛋捲餅 HK$40
・味道:每一款餡料都食得出而且好飽滿。肉鬆係鹹款,食耐咗真係會有啲鹹,因為連蛋餅面嘅醬料都偏鹹,不過好香口係真嘅。芝士出面蛋都夠多。
・口感:餅皮好加分,烘得夠乾夠脆,仲有少少煙韌口感,nice~

🥜 黑糖花生麻糬 HK$25
・味道:無論係外層嘅黑糖皮同內餡花生蓉都好出味,冇話邊個會搶咗另一個嘅味👍,兩者平衡得好好,面頭嘅花生粒都好香脆。0甜波表示一人食一個甜度剛好,食兩個就不行了XD,不過我就唔使黑糖漿喇,因為內餡都夠濕潤~
・口感:煙韌嘅,但唔係台式麻糬嗰種拉扯感,似港式麵包舖嘅糯米糍🤭,不過兩款我都鍾意,來自煙韌控嘅真實示愛(有啲多9餘diu😂)

🧋 珍珠奶茶 走甜少冰 HK$20 🚁
・味道:呢個就真係大伏了🚁⋯⋯-_-又出現嘅奶水holy,勁差🤡
・口感:珍珠都冇咬口,以為係史前仙跡岩產物🤢
珍珠奶茶

🍍 鳳梨綠茶 走甜少冰 HK$30
・味道:呢個就好飲喇,走甜依然飲到鳳梨香甜,不過茶味被掩蓋,可以再用重味啲嘅茶底🍵~
・口感:見其他人推介呢杯話會飲到鳳梨粒粒,不過當日就冇飲到,可能咁啱斟唔到啲沉澱粒粒畀我哋haha

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:嚟自4月去完台北旅行嘅肚波認證,好食,個滷肉飯甚至比台灣嘅好食XD(因為台灣有啲滷肉太多肥肉🤭)

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

環境:枱與枱之間空間好足,走動舒服👍
2023-05-25
手工滷肉飯