2K
跟女友第一次出城食飯,見多年無去頂太瘋喇,就比多次機會佢,黎試多一次啦 ﹗開業初期食過一次非常失望,今晚係第二次。環境半點都無變,好好好迫夾 ﹗非常嘈炒,嘈到頭痛。我等既係唔搭枱位,等左半個鐘終於入坐喇,點知佢所為既唔獨立枱唔搭枱位只係將四人枱拉開一兩厘米,變成兩張二人枱 ﹗吓?﹗跟本同隔離兩個食客一齊坐、一齊傾計無分別 ﹗以依個價錢,得如此質數,坊間大把更好選擇。辣味小黃瓜,都幾很辣喎,我鍾意 ﹗而且無加醋架喎,咁啱女朋友仔唔食醋,啱晒。黃瓜好清甜又爽口,真係好好好鮮,好味道。花雕醉雞,真係烚得、醃得非常出色 ﹗酒味恰到好處,不太濃又不太嗆。雞肉嫩滑無比,肉帶酒香,又完全無多餘肥膏,好 fit ﹗第一次食到咁好食既醉雞 ﹗無得彈 ﹗No. 1 ﹗特色小籠包,鼎泰豐招牌菜 ﹗毫無驚喜,唔係話特別好食,不過不失啦。較小巧既小蘢包,食落豬肉味香、湯汁都算豐富,但係溫度只暖不燙不出煙,好失色,亦有點失望 ﹗小籠包真係要即叫即蒸,新鮮出爐滾熱辣先最好食 ﹗蟹粉小籠包,放上枱未食已經有一隻穿左喇,漏晒啲湯汁 ﹗扣分 ﹗跟剛才既小籠包同樣問題,溫度只暖不燙,好無癮 ﹗阿姐侍應溫馨提示,最好快快食左

蟹粉小籠包,放上枱未食已經有一隻穿左喇,漏晒啲湯汁 ﹗扣分 ﹗跟剛才既小籠包同樣問題,溫度只暖不燙,好無癮 ﹗阿姐侍應溫馨提示,最好快快食左蟹粉小籠包先呀,如果凍左就會好腥架喇 ﹗但係放到上枱已經煙都唔煙吓,只係暖暖地乍喎,味度已大打折扣啦 ﹗好失望 ﹗食落蟹味都有,但真係有點腥,溫度唔夠熱囉 ﹗味道唔錯,豬肉味香,都係 size 細左啲,同無咩驚喜囉。

紅燒牛肉擔擔麵,見多位食家大讚,梗係試試啦,但又係失望而回。先飲啖湯,暖暖地,唔夠熱。醬油味重而牛味淡,味道偏甜有點滯。擔擔麵質感做得唔錯,不過真係太淡口了。牛腩牛根入味、夠腍,但對我黎講太甜,總括而言免強合格。

炸排骨,但我點睇都係炸豬扒,食落既口感實程係煎豬扒薄薄一片,有醬油味,都幾香口,不過味道有點寡,肉汁欠奉,口感有啲乾鞋,black list。

辣味小黃瓜
花雕醉雞
特色小籠包
蟹粉小籠包
紅燒牛肉擔擔麵
炸排骨
2011-11-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
辣味小黃瓜
花雕醉雞
  • 辣味小黃瓜、花雕醉雞