2022-11-20 41 views
星期六遲放工,同好姐妹決定去澳南食好啲!哩間想試好耐!(好耐好耐以前試過銅鑼灣個間)上次 lunch time 黎到太多人了無食到,今次 late lunch (其實都已經 tea time)就唔駛等位,終於可以試下啦!入到去可以坐張四人檯,侍應姐姐主動問我地有無黎過,我地話無,佢就問準准我地話講一下推介嘅食物。(好好呀係問准先推介!唔會令你覺得煩厭/hardsell )menu 上嘅雲☁️同火山🌋 飯真係好吸引!好 cute! 其實我覺得舊雲得意啲,但因為我食素就唔敢叫牛肉碎嘅雲,火山係餐肉粒,好啲🤣我哋叫咗一個烏卒卒火山泡菜餐肉炒飯,要等30分鐘,叫咗一個雜菜韓式炒粉絲,跟住叫咗推介嘅雜莓窩夫配雪糕,然後叫咗兩杯雪山,一個士多啤梨,一個就培茶加朱古力。首先上咗兩杯嘢飲,兩杯個造型都好靚,粉紅色嘅士多啤梨奶蓋雪山簡直就係令我地少女心爆發🤣 味道都唔錯,士多啤梨奶昔無藥水味,應該都係足料嘅奶昔,焙茶溝朱古力就比較有特色,冇諗過兩樣嘢可以溝埋嚟飲,仲要加啲芝士味嘅奶蓋,比想像中好飲。兩杯都係唔單止望落去靚,仲好好飲。跟住就上咗雜菜炒粉絲同個窩夫,可能係用QR code落單,有冇諗起個甜品係

焙茶和特濃朱古力奶蓋雪山
士多啤梨奶昔奶蓋雪山

跟住就上咗雜菜炒粉絲同個窩夫,可能係用QR code落單,有冇諗起個甜品係咪可以問佢哋遲上,不過唔緊要啦嚟咗就算啦。反正天氣唔係咁熱個雪糕都可以擺多陣嘅。

先食呢個雜菜炒韓式粉絲,仲以為係好一般嘅菜式,但呢個炒粉絲又唔錯喎!粉絲都係韓式粉絲,比較硬身同煙韌,炒出嚟唔會太油亦都冇淋到。配料嘅雜菜,都唔係其他餐廳求求其其用啲用剩嘅菜咁嘅感覺,識落都係爽口新鮮嘅。個粉絲就無配辣醬,我哋亦冇特別話要加,就唔知有冇呢個option啦。

雜菜炒韓式粉絲

食完個粉絲,啱啱好個火山炒飯就到啦!造型真係好得意呀!上碟嘅時候,侍應會用一個蓋冚住佢(雖然我點餐嘅時候其實冇為意佢有一part叫做煙霧彌漫),侍應問我哋需唔需要拍片,我哋呆咗一呆,就話唔使啦。咁其實又唔係想像中咁大煙,不過我就好欣賞侍應姐姐咁貼心嘅問題。
烏卒卒煙霧瀰漫火山韓式泡菜餐肉炒飯

雖然望返張相同個Menu係有少少出入😂 座山冇咁一座山嘅形狀,但係佢都好得意呀!完全係打卡必叫兼IG-able ! 😎

出面嗰層灰色嘅mousse類物體係鹹鹹地嘅,切開裏面係泡菜炒飯,有啲大大粒嘅餐肉粒,上面嗰粒蛋仲係流心嘅,切開左就可以撈埋嚟食。落單嘅時候可以揀辣定唔辣,不過其實就唔算真係好辣,只係小小辣。味道唔會太重口味唔會太鹹,除咗睇得,味道都好好。

韓山雜莓忌廉窩夫配雪糕

結果食完啲主食,我哋先至食一早已經上咗嘅窩夫,個雪糕有少少溶。窩夫就比想像中硬身咗少少,唔知係咪因為已經擺咗一段時間。不過整體味道都唔錯。

Overall 哩餐好滿意好滿足!食物唔單止造型可愛
,味道都好唔錯!
當然最緊要都係同好姊妹傾咗一個晏晝 🥰 highly recommended!
2022-11-19
$230 (Tea)
焙茶和特濃朱古力奶蓋雪山
士多啤梨奶昔奶蓋雪山