2023-08-18 298 views
之前見到有狗友介紹呢間韓國少女心嘅餐廳阿媽忍唔住要自私試探過先再考慮帶我家惡犬去打卡 (因為佢都有D嘈XD)平日放工來到7pm左右, 啱啱見到有人帶狗狗一齊嚟食飯, 起香港有室內嘅Pet Friendly餐廳真的不易呀! 有時天氣太熱坐室外大家都會中暑啦其實門口位已經好靚, 用咗紫藍色嘅繡球花襯托, 已經係一個打卡位啦~呢度靠牆邊是塔塔米卡坐位, 坐呢d打卡係靚d, 但就要盤膝坐, 唔習慣嘅朋友仔係會坐到腳痺的不過坐呢度又覺得私隱度高D, 就算帶埋家犬嚟都唔會騷擾到人好耐無食過紫菜包飯, 餡料有幾款選擇, 不是Default的, 咁樣幾好喎食肉獸爸爸揀咗烤牛肉紫菜包飯, 比想像中的好, 因為是餸多飯少, 而顏色都很分明蔬菜比例都多, 有爽口的紅黃蘿蔔, 菠菜, 蛋, 芝士和主角烤牛肉米飯是用上紫米飯, 顏色比白米更特別一口一粒, 食落很爽口, 飯的比例只是很薄的一片, 感覺很健康 半半炸雞 (原味和芝士)上檯後遠遠都聞到很香脆的味道, 還有一大堆粗薯條伴碟看似是小朋友才喜歡吃的食物, 其實大人也很愛, 我見差不多每檯都有一份芝士不是芝士醬的, 而是灑上勁香的芝士粉, yummy另外仲附
之前見到有狗友介紹呢間韓國少女心嘅餐廳
平日放工來到7pm左右, 啱啱見到有人帶狗狗一齊嚟食飯,
不過坐呢度又覺得私隱度高D, 就算帶埋家犬嚟都唔會騷擾到人
食肉獸爸爸揀咗
米飯是用上紫米飯, 顏色比白米更特別
烤牛肉紫菜包飯

半半炸雞 (原味和芝士)
上檯後遠遠都聞到很香脆的味道, 還有一大堆粗薯條伴碟
芝士不是芝士醬的, 而是灑上勁香的芝士粉, yummy
另外仲附上一碟Honey Mustard醬, 用嚟蘸薯條同炸雞都得
講返D炸雞先, 佢一D都唔乾, 食落juicy
而每件炸雞都是無骨的!!! 食得勁方便, 大小適中, 大約每隻味有4件
半半炸雞 (原味和芝士)

飲品方面我個人比較貪心, 點咗杯有得食又有得飲嘅
義式咖啡雪榚affogato
原來飲品會配埋一個花煎餅, 係常溫嘅糯米餅
義式咖啡雪榚
雪榚是帶冰的那種, 而不是很Creamy重牛奶的, 應該是沒那麼易溶
話哂咖啡是熱, 淋在雪榚上都唔易溶
吃著這個很開心, 中間仲食到有點咖啡朱古力粒, 加圭浸淋咗嘅手指餅, 好似食緊tiramisu咁
義式咖啡雪榚

糖漬檸檬梳打, 一片正常檸檬加一片糖漬過的, 浮在梳打面, 好精美
同樣都配有一件花煎餅
糖漬檸檬梳打
花煎餅咸甜咸甜的感覺, 中間是紅豆餡
面頭是食用花, 好靚
爸爸很喜歡, 因為佢鐘意d煙煙糯糯嘅口感, 我都覺得不錯, 幾特別, 又唔會太甜
韓國花煎餅
甜品我糾結起刨冰還是牛角包窩夫上

最後....點了
伯爵茶布甸牛角包窩夫

因為affogato已經是凍, 如果再食刨冰就感到很寒冷了
呢份甜品我覺得可以當晚餐, 一個人食完呢份甜品都一定會飽咗
因為牛角包窩夫有2件, 仲有一個伯爵茶布甸, 3粒黃豆粉年榚(我初時以為是蕨餅), 和一球軟雪榚
吃不了, 吃不了~對不起做了大嘥鬼
牛角包窩夫是新鮮熱辣, 呢個飽都要食呀!!
中間是沒甜味的cream, 可以浸點伯爵茶漿(少甜口味)在面, 牛角包是帶酥皮的脆口, 真係好好味架
爸爸平時不愛甜的人, 都K.O.哂成件
而伯爵茶布甸都夠味, 口感也帶點Creamy, 不過多吃會膩, 所以我明白點解旁邊配埋雪榚
其實呢份甜品真係飽肚之作, 仲加埋3粒年榚
建議2位女生點一份再加一份小食+飲品就夠了