鼎泰豐已經開左好耐 雖然排隊熱潮已過 但係都感覺食嘅人唔少 上次就因為飲茶排隊太長而轉頭去左鼎泰豐體驗台灣版飲茶滋味 真係好欣賞呢度嘅點心~🍰赤豆鬆糕💰56每次都會被呢個赤豆鬆糕驚艷到 $56有兩大塊 注意一定要趁熱食先會好味!應該用左好多粘米粉 所以口感好厚實 有D黏糯嘅口感之餘又食到粉狀嘅感覺 同一般嘅糕點真係好唔同!中間有一大舊豆沙 甜味足夠 而且熱辣辣真係好好味 四周都有D唔甜嘅赤豆增加口感 整體真係好出色!🧁糯肉燒賣💰56糯肉燒賣一共有六隻 食慣上海野嘅一定有試過!呢隻燒賣入面包嘅全部都係糯米同瘦肉 有D糯米飯嘅感覺 不過係更黏嘅口感😛外皮就比較硬身 好彩食落完全唔覺得滯 都好推薦!🍞迷你芝麻包💰36食開芋泥小籠包想試下芝麻包 但係呢隻包身比較硬 亦冇乜味 而且芝麻唔係流心嘅口感 咬落去比較空心 感覺芝麻都係配湯圓好食 個人覺得佢嘅包出面搓得太硬 唔太建議食包🍝炸醬拌麵💰58呢隻炸醬拌麵同北京或者韓國嘅都唔同 係真係炸過嘅肉碎配上香干(即係豆腐乾) 撈勻之後炸肉碎嘅味道特別突出 拌起上來都真係好開胃😍相對起湯麵個人都比較鍾意拌面更多!🥩滷水牛肚💰62雖然呢度小食涼菜價錢較貴

🍰赤豆鬆糕

🍝炸醬拌麵
💰58

🥩滷水牛肚
💰62
雖然呢度小食涼菜價錢較貴 但係份量真係十足!牛肚應該有十幾片 多得來每一片又夠粗夠厚!滷牛肚係涼菜所以口感比較凍冰冰 但係點下下面D汁又真係幾開胃 而且肉質絲嫩 性價比高!
滷水牛肚

🥓蒜香粉皮肉
💰64
上面鋪滿一層肉片 灑滿辣椒嘅肉片其實唔算辣 但係有畫龍點睛的果效 令整體更香口 下面嘅粉皮都好多 沾滿湯汁都幾唔錯~
蒜香粉皮肉

🥦香干馬蘭頭
💰66
主要都似剁碎嘅雪菜 配上香干涼拌嘅口感好突出 清新解膩!
香干馬蘭頭

呢間雖然係做小籠包出名 但係都可以試下佢其他嘅各種糕點 見到師傅即場搓好真係好滿足 熱辣辣嘅糕點果然係會令冬天更溫暖的😛

2021-11-16
糯肉燒賣