📌 日月堂 - 觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室🗓(10/4) 星期一 ⏰ 下午2點左右💈特式:今日係長假期最後一日,就同大家搵食到嚟出名多隱世美食嘅觀塘,有朋友介紹左呢間台灣菜,隱居於工業大廈內,既然咁隱蔽,今日就同大家去探索下。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:呢間台灣餐廳菜式種類唔算多,但耳熟能詳嘅典型台灣食品佢都有齊,而家等我同大家講下🇹🇼味道先。牛三寶麵 - 呢個一上枱已經聞到好香牛湯底味,份量亦好多,飲完一啖個湯底真係幾欣賞,個湯好香好濃牛味,但飲入口又唔會覺得咸,應該係熬左好耐,跟湯嘅紅/白蘿蔔都已經淋晒好入味;餸就有牛筋/滷牛展/牛筋,肉重牛味同炆得好淋,完全唔韌唔痴牙,牛筋好粗又有咬口;麵質就偏軟身,如果下次再揀我就會選擇加錢轉其他麵底。紅燒豬腳拌麵 - 呢個拌麵嘅蔥油好香,又唔油膩,豬腳夠入味同炆我夠淋,同埋腳毛都清得好乾淨。炸鹽酥雞 - 滿滿一大碟都得抵食,炸得唔算好脆,本身都好夠鹽酥香味,如果想食再重味d,佢枱面仲有鹽酥粉可以自行再加。酥炸魷魚 - 呢個魷魚炸得幾好,炸漿唔厚,上枱亦唔油膩,食完之後個碟都唔見到有油,呢點好欣賞。☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛飲品
📌 日月堂 - 觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
🗓(10/4) 星期一 ⏰ 下午2點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 飲品種類都有唔少選擇,大部分台式餐廳有嘅特飲佢地都有,仲可以加錢加唔同配料,例如珍珠/椰果/仙草/蘆薈/苤芽等等,最值得一讚係佢地好貼心咁用外賣杯,如果打工仔食完個快飯就可以攞埋杯飲品返公司慢慢飲,仲要好大杯。
我地今日就叫左一杯黑糖珍珠鮮奶同一杯仙草奶茶,味道同出面街門市珍珠奶茶店味道差唔多,不過我覺得杯黑糖珍珠鮮奶如果多d珍珠就更好了。

🍽環境:可能因為位於工業大廈,餐廳佔地都幾大,環境係主打工業風,配以不少獨特嘅擺設同掛飾,牆上有掛上木板餐牌亦相當有特色,枱凳擺位方面都算寬敞闊落,坐得幾舒適。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務態度好好,可以由職員落單/剔紙仔落單/QR Code落單都得,可能餐廳真係主力做平日打工仔生意,所以上菜好爽手,好快就有野食。

💰💸價錢:叫左兩個主食,兩個小食再加兩杯特飲,埋單$300蚊都唔洗,雖然佢位處工業大廈,租金應該係比較便宜,但食物份量比一般嘅多,質素亦有不俗表現,所以呢個價錢都算合理。

🐲💬總結:呢間台灣餐廳嘅食品種類雖然唔多,但佢就係偏向做好質素,而唔係做多元化,我覺得咁樣都幾好,我估平日佢地應該幾好生意,同埋真香港人應該要支持一下。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
牛三寶麵
紅燒豬腳拌麵
炸鹽酥雞/酥炸魷魚
黑糖珍珠鮮奶/仙草奶茶
2023-04-10
$150 (Lunch)
牛三寶麵
紅燒豬腳拌麵