2021-04-28 97 views
呢間餐廳位於工廈入邊,身為路痴嘅我一開始去錯咗對面嘅工廈🥲之後發現只要興業街轉入去直行就會見到個大廈嘅banner!餐廳嘅燈光偏暗,營造咗少少夜市嘅感覺🎇入邊嘅裝飾都充滿住台灣氣氛,有刻咗食物名嘅木牌、亦都有唔少台灣好地方嘅明信片,仲有成日聽開嘅台灣歌,即刻勾起返晒我啲旅行回憶🥺😭玉米起司蛋捲餅🌽🧀🥚 ($38)我哋豐富左餐廳嘅招牌菜——芝士粟米蛋餅,好有咬口嘅外皮、配埋入面嘅流心芝士仲有粟米,成件事係勁和諧!尤其鍾意佢外皮嗰種煙韌!🦷梅子地瓜條🍠 ($36)我哋仲嗌咗個咋地瓜條,上菜時仲熱辣辣,炸得啱啱好嘅地瓜外脆內軟,再蘸埋少少梅子粉,酸甜鹹兼備,真心食到唔停口!😋真係必叫之選!超級推薦❣️牛三寶麵🐮 ($80)個名好得意就叫嚟試吓,其實食落有啲似平時食嘅紅燒牛肉麵,入面有大大嚿嘅牛腱肉、牛肋條、牛筋同埋蘿蔔等,仲有唔少配料例如酸菜等。最特別係佢嘅麵線——薯粉!呢款薯粉有啲似闊面咁,扁扁地但係同樣好好咬口,最欣賞嘅係佢嘅麵線好好咁樣吸收左湯嘅精華,食落去每一條都感覺到湯嘅精髓😋少少可惜嘅係啲牛筋有啲硬,要用返啲牙力先食到😂手工滷肉飯(大)($42)食得台灣野梗係唔可以錯過滷肉飯啦,呢

玉米起司蛋捲餅🌽🧀🥚 ($38)
玉米起司蛋捲餅

梅子地瓜條🍠 ($36)
梅子地瓜條

牛三寶麵🐮 ($80)
牛三寶麵
牛三寶麵

手工滷肉飯(大)($42)
食得台灣野梗係唔可以錯過滷肉飯啦,呢碗飯份量比想像中大,聽聞係多隻蛋同多啲飯,入面嘅滷肉肥瘦啱啱好,食落去啖啖肉之餘亦都唔會覺得太肥膩。個人覺得呢個滷肉飯唔會話太鹹,味道唔錯!😋
手工滷肉飯(大)

黑糖珍珠鮮奶🥤 ($32) & 黑糖珍珠奶茶🧋 ($26)

整體而言,食物嘅味道唔錯,尤其係地瓜條非常推介!餐廳嘅氣氛同埋配樂成功勾起我去台灣旅行嘅回憶❣️