落大雨既天氣都阻止唔到我想食拉麵既欲望,今日收工去左幸屋食麵。幸屋位於灣仔街市附近既排擋後面,未黎過可能要揾揾。入到拉麵舖入面,就發現別有洞天,裏面高樓底,裝修非常之日式拉麵舖feel。幸屋既菜單好似新印製,不過同樣有幾款拉麵,沾麵,丼飯,同埋小食,沙律,同飲料等。你仲可以揀拉麵既粗幼同硬度,湯既濃度,香油多少,辣度,連叉燒,葱同椰菜分量都有得揀。鰹魚出汁冷撈麵 $88鰹魚出汁冷撈麵係新野,即試。先黎個個鰹魚出汁,果然鰹魚味濃,但係又唔會太鹹,好清新。麵條係幼身麵,蛋味好香,又唔會太腍,麵本身我覺得唔洗沾汁都夠好味,因為好多配料,撈埋麵一齊食正。配料有熱叉燒兩舊,燶濃地,質感都唔錯,半肥瘦,唔會太硬。居然有好多肉碎,鹹香有風味。仲有明太子,一隻香滑日本溫泉蛋,脆口黑木耳,少少菜苗,洋蔥,蔥花,木魚碎,扁荀,一塊紫菜,最後灑上白芝麻粒。我最鍾意呢度既拉麵材料非常豐富,食落有多重味道,好有誠意。蝦汁帆立貝沾麵 $128今晚唔叫特濃味噌廣島蠔沾麵,叫左蝦汁帆立貝沾麵。帆立貝兩大隻,真係啖啖肉。居然有半肥瘦叉燒一大舊,仲有好多櫻花蝦仔,櫻花蝦仔加落個湯令個湯蝦味升級。另外有軟稔糖心蛋一隻開二。

鰹魚出汁冷撈麵 $88

蝦汁帆立貝沾麵 $128
蝦汁帆立貝沾麵

今晚唔叫特濃味噌廣島蠔沾麵,叫左蝦汁帆立貝沾麵。帆立貝兩大隻,真係啖啖肉。居然有半肥瘦叉燒一大舊,仲有好多櫻花蝦仔,櫻花蝦仔加落個湯令個湯蝦味升級。另外有軟稔糖心蛋一隻開二。蔬菜豐富,有黑木耳,少量洋蔥絲,扁荀,蔥花,同紫菜一塊,最後灑上白芝麻粒,仲有一塊檸檬。
蝦汁帆立貝沾麵

麵條似烏冬,唔硬唔軟,好掛汁,份量足,夠飽肚。我每次都會揀熱麵底,個汁先唔會越食越凍。你都可以選擇凍麵底。

蝦汁帆立貝沾麵

另外叫左兩個小食。
蟹籽沙律

蟹籽沙律 $48
蟹籽沙律

蟹籽沙律係唔少青瓜絲上面加咗蟹柳絲同蟹籽,再加上沙律醬,沙律醬好足夠,清新中帶適量沙律醬味道。
和風炸雞

和風炸雞 $45
和風炸雞係一客4大件連皮炸雞,加上沙律醬,蔥花,伴有少量沙律菜。炸雞皮雖然唔太脆,不過食落又幾好味,雞肉好嫰滑,個醬又好味。

辣芽菜
好鍾意食呢度既辣芽菜 ,有一大瓶放係枱上任你加。辣芽菜脆口,酸酸辣辣又唔會太辣,幾好味!

今餐食物又唔錯,特別鍾意鰹魚出汁冷撈麵。食飽飽再暴雨中上路。
2022-08-09
和風炸雞