2017-08-29 178 views
去尖沙咀性價比甚高的「十和田總本店」午膳,香港人收飲食咨詢的速度真係快,初開張時冇乜人,但今次下午兩點二去到,都要輪候近25分鐘才有座位。點菜用iPad,店員簡介操作方法後便自己動手order,幸好操作都算簡易。枱面上有綠茶粉自助沖用,質素又比想像中好喎。叫個$98的午市壽司定食(十貫)(聽聞呢個價錢做到八月底),講得做十貫,即係有十件,款式則隨當天貨源而略有變化,好像今天便沒有海膽了。一上枱,看見十件壽司中有我唔太like的蟹柳(應是取代玉子),真係打了個突。幸好,餘下九件質素都唔錯,尤其是那個加入蟹羔的蟹肉軍艦,十分鮮美。另外,甜蝦壽司大大件,最驚喜是那件用火鎗燒過,我懷疑是左口魚的白色魚壽司,入口帶油香,而且軟綿綿的感覺太美妙了。雖然呢個壽司set的海鮮非一級貨,但質素也非亂來,呢個價錢計埋加一都只係一百零幾蚊,真的算抵食。何況,這個套餐更包茶碗蒸及味噌湯。叫多個香蔥吞拿魚腩丼,更是喜出望外。吞拿魚腩蓉十分新鮮,師傅切功亦恰當,魚蓉中亦幼中有粗粒,夠口感,配埋香蔥、白芝麻,以紫菜為間隔,鋪在酸度及軟硬度剛好的壽司飯上,十分正斗!

枱面上有綠茶粉自助沖用,質素又比想像中好喎。

午市壽司定食

香蔥吞拿魚腩丼
2017-08-28
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$220 (Lunch)
午市壽司定食
香蔥吞拿魚腩丼