2017-08-02 352 views
大學同學約食飯派帖,地點由他安排。由於主人家於觀塘返工發掘了不少工廈的特式美食,而且工廈餐廳地方大不用等位。我們就按照他指示在牛頭角地鐵站集合,再步行三分鐘到達目的地。工廈門口已擺放了易拉架宣傳,跟著一個接一個的易拉架好快就到達1樓的西餐廳。店內非常寬敞,還有一間特大的房可以讓一大班朋友歡聚,工廈的優點當下立見。menu兩版包含了豬牛羊雞魚及素食都有供應,選擇不少。左邊: 士多啤梨朱古力特飲右邊: Oreo薄荷朱古力特飲特飲跟餐半價,二位同學仔點左朱古力特飲,我就點左一杯美人魚同人share。美人魚好大個魚缸😆入面有粒會著燈嘅膠冰粒不停咁轉色,好浪漫😍味道同fruit punch差唔多,份量足夠兩個人share。焗芝士煙肉大蘑菇大啡菇焗完都好 juicy,煙肉芝士夠香配埋酸酸嘅茄汁就更正。餐包跟湯餐包有三款選: 蒜茸包、軟法包及芝麻軟法包。芝麻軟法包充滿芝麻香有驚喜。餐湯是用豆磨製而成,很濃豆味。白酒焗香草鮮鯛魚柳配意大利蕃茄乾鮮茄汁鯛魚柳很厚身肉質結實,表面用麪包糠煎脆入口有雙重感受。層底有酸酸的蕃茄汁煮菠菜及薯蓉,還有兩塊烤得好靚嘅雞脾菇。主角和配料都好豐富,不用加意粉或白飯都已經

menu兩版包含了豬牛羊雞魚及素食都有供應,選擇不少。

特飲

左邊: 士多啤梨朱古力特飲
右邊: Oreo薄荷朱古力特飲

餐包及湯

餐包跟湯
餐湯是用豆磨製而成,很濃豆味。

白酒焗香草鮮鯛魚柳配意大利蕃茄乾鮮茄汁
鯛魚柳很厚身肉質結實,表面用麪包糠煎脆入口有雙重感受。層底有酸酸的蕃茄汁煮菠菜及薯蓉,還有兩塊烤得好靚嘅雞脾菇。主角和配料都好豐富,不用加意粉或白飯都已經夠飽了。
澳洲肉眼扒配黑松露牛油汁
肉眼份量好大塊,我地叫五成熟真係剛剛好,肉好嫩唔韌無筋而且好濃牛肉味,有坑烤的位置還滲出陣陣焦香的味道,叫了兩份Share真係好滿足。
燒香草羊架配鵝肝醬汁
羊架很軟腍多汁,配鵝肝醬吃也是首次,原來味道也是很夾,除了芥末和薄荷醬外又多了新選擇。
蘋果批
鬆脆嘅酥皮底上舖了薄切的蘋果片,蘋果片和肉桂是好伙伴,再配上雪糕球,一冷一熱冲擊味蕾,好正呀,可惜只加了一份。

心太軟
熱熱的朱古力蛋糕切開有朱古力醬緩緩流出,配雪糕吃會減低朱古力的甜度。

甜品跟餐只需加$25,雖然只得兩款選擇,但貴精不貴多,兩款甜品水準都不錯值得一試。

香港租金昂貴令到好多有質素嘅餐廳都選擇到工廈開業,籍以減少租金支出來購買優質食材,識得揀其實好多食肆好食又抵食。今次主人家真係無介紹錯呢~
餐包及湯