2021-09-21 103 views
📍Espresso Alchemy📮尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖.難得weekend🙎🏽‍♂️話陪我出去行下街, 去到海港城港威果邊發現呢間復古風格既cafe☕️.以往去親旅行好鍾意搵啲當地小cafe飲杯咖啡傾下計坐成個晏就, 估唔到香港而家連大商場都有呢類既cafe🥰.Cafe分開2個section, 一邊係落order既counter, 另一邊係dining area, 方便啲只係takeaway既客人買完野就可以直接離開😌.如果係dine-in既客人, 店員會serve你坐低先, 然後俾個menu你睇, 揀好心水食物同飲品就可以去counter落單, 食物飲品ready好之後, 店員就會將佢地送到你面前, 等你唔洗走2轉😚.青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 HKD83青醬=Pesto sauce係用香草製成, 用黎醃雞胸肉不油不膩, 雞肉以慢煮形式處理, 保留雞肉既鮮味亦令雞肉唔會overcook, 岩晒想減肥既朋友仔🤫沙律菜有好多唔同款式, 羅馬生菜, 牛油生菜, 火箭菜, 配埋檸檬醋汁酸酸甜甜, 好refresh, 作為starter非常適合厚切意大利煙肉配卡邦尼意
📍Espresso Alchemy
📮尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 HKD83
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 HKD97
厚切煙肉帶有煙燻香味, 咸度適中, 意粉煙韌彈牙, 掛上忌廉同蛋液, 非常邪惡😈正宗既Carbonara係比較乾身, 而呢度既版本絕對做到呢個效果
厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉

虎蝦車厘茄意大利飯 HKD129
賣相好colourful, 一望到已經覺得好開胃🤭廚師用左蕃茄醬汁煮意大利飯, 將蕃茄既甜味同酸味慢慢燴入左飯入面, 食落每一啖都有好香濃既蕃茄香味, 而且時間控制得恰到好處, 令意大利飯好有咬口, 飯上面放左3隻煎香左大大隻既虎蝦🦐, 蕃茄同蝦簡直係完美既combination
虎蝦車厘茄意大利飯

鮮奶巧克力 HKD38
唔好咖啡既我最愛飲熱巧克力🍫上面既拉花好靚, 飲落係濃郁既朱古力味, 配埋鮮奶更香滑
鮮奶巧克力

凍巧克力咖啡 HKD47
Mocha 既朱古力粉同咖啡豆既比例平衡得剛剛好, 唔會搶左對方嘅味道, 飲唔到black coffee既人實會鍾意😉
餐牌上面好多菜式都好吸引, 希望下次黎嘅時候可以再試多幾款唔同既item🤗

整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤
服務態度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼
物超所值:💰💰💰💰
回頭基率:💨💨💨💨
#nonstopeatingdiarycafe
#nonstopeatingdiary咖啡室
#nonstopeatingdiarytsimshatsui
#nonstopeatingdiary尖沙咀

2021-09-05