2016-02-22 3228 views
新年期間朋友約出來食飯逗利士,就戈約咗去食番本。餐廳晚市真係好熱鬧,好在有訂位。拎住一疊落單紙大家開始進入瘋狂狀態,但我地都係一班眼闊肚窄的人。我們呢班日本食物愛好者,當叫刺身:三文魚、白肉拖羅、希靈魚,八爪魚,赤貝,甜蝦,帶子。刺身份量好足,落單幾多來幾多,我地總數叫咗2次,刺身新鮮,最好係帶子唔係切到細細粒。仲有好少有的白肉拖羅,食落真係好鮮甜。 再來一些特別d的壽司:吞拿魚海膽、鵝肝帶子呢2種壽司都係比較少食到,平日食吞拿魚都會覺得佢係鮮紅色一片,今次係似碎上加埋海膽,兩種唔同的鮮味撞埋一齊,估唔到係夾到的,吞拿的魚味有點海膽的醬味。 最後食返少少熱野中和一下,日式炸芝士年糕,芝士年糕食落香口,裡面芝士好溶心的感覺。燒帆立貝味道一般,帆立貝口感彈牙,可惜調味唔夠。 飲品都好多選擇:汽水、果汁、涼茶
新年期間朋友約出來食飯逗利士,就戈約咗去食番本。

刺身

再來一些特別d的壽司:吞拿魚海膽、鵝肝帶子

壽司

日式炸芝士年糕
燒帆立貝

飲品都好多選擇:汽水、果汁、涼茶
飲品
刺身