2014-05-09 2802 views
❝人生,有什麼能比得上和一班朋友相聚來得更滿足呢?❞上星期剛好有機會相約了一班好耐冇見嘅朋友食飯,旺角新世紀廣場Greyhound Cafe 係第一次光顧,以往常喜歡去又一城分店Lunch,今次正好可以品嘗到晚餐嘅菜色。我哋5個女仔分別點左幾款前菜及主菜share 食,我最喜歡睇有圖嘅menu 㗎啦,唔洗估估下。上菜前飲啖茶先啦,呢杯 "藍蘭豆甜菊茶" 係朋友推介,藍色嘅花茶帶有甘菊茶嘅味道,口味甘香不太苦澀,或可放蜜糖一同飲用,茶即變成紫藍色,味道都會有唔同,由甘香變為清甜嘅菊花口味,一茶兩飲好有趣架。話咁快就上菜啦,呢度上菜都幾有效率。話咁快就全枱都係嘢食啦。"大蝦牛油果沙律"鋪住我最喜歡嘅牛油果同火箭菜,帶有點wasabi 豉油嘅沙律醬,呢種配搭都係第一次品嘗,好特別,下次食要記得拌勻啲,咁底個啲菜就唔咁咸啦。"薄切三文魚配泰式辣汁"呢個係朋友食過指點encore 嘅,特別之處係煙三文魚配左平常食生蝦個醬,原來味道都可以咁夾。平時食生蝦我頂多都係食到一兩件,因為受唔住個辣,不過呢個醬嘅辣味好容易接受,辣味唔會停留係個口太耐,仲會越食越上引添!"秘製辣肉醬手包粉卷"生菜包,我至愛!
❝人生,有什麼能比得上和一班朋友相聚來得更滿足呢?❞
上星期剛好有機會相約了一班好耐冇見嘅朋友食飯,
今次正好可以品嘗到晚餐嘅菜色。
上菜前飲啖茶先啦,呢杯 "藍蘭豆甜菊茶" 係朋友推介,
藍蘭豆甜菊茶
"大蝦牛油果沙律"
大蝦牛油果沙律
"薄切三文魚配泰式辣汁"
薄切三文魚配泰式辣汁
"秘製辣肉醬手包粉卷"
生菜包,我至愛!其實任何包下包下嘅嘢食我都好喜歡架。
秘製辣肉醬手包粉卷
生菜、分皮、肉燥仲有香蒜汁,好野味清新。
粉皮嘅作用可以墊住肉汁,食嘅時候唔會咁易滲透,非常聰明嘅做法!
香蒜汁嘅辛辣味道剛剛好,一口咬下去,先係肉燥嘅香再來刺激嘅辛辣感覺,再咬落去生菜嘅清新會慢慢中和香蒜汁嘅辛辣味,好有encore 嘅意慾呀。
秘製辣肉醬手包粉卷
來到Greyhound 又點可以唔點佢嘅 “鮮蝦炒金邊粉“ 呢,
呢個係我平常去泰國餐館都必點嘅菜。呢度嘅炒金邊粉嘅乾濕度剛剛好,輕輕黏身得黎又唔會痴埋一舊舊,每條都上到個汁,炒得真係好好味呀!
鮮蝦炒金邊粉
最後不得不提甜品!!泰式甜品嘅一哥芒果糯米飯搖身一變成為杯裝嘅芒果芭菲。
先解說一下,最上層嘅係冰凍椰汁雪芭,中間放有新鮮芒果,最底層即是暖暖嘅糯米飯 。
食嘅時候最緊要係一口食足三層,當椰汁雪芭開始融化時,雪芭就慢慢流向下層,
令芒果及糯米飯都能均勻地沾到椰汁香味,整個甜品味道更融和,另一種味覺嘅感受。
芒果芭菲
另店內環境整潔,地方闊落坐位多但唔密,侍應服務亦都很體貼,不時會留意幫我哋嘅茶加水,又會自動送上濕紙巾,真係一讚!下次要帶老公黎先!
2014-04-28
大蝦牛油果沙律