Restaurant: Wall Is Eat
Terms & Details:
2019-03-16 504 views
今日我哋一行五人嚟到油麻地嘅慢理牆城,餐廳唔算好大,好彩我哋預先訂枱,嚟到即刻可以坐抵點野食餐牌設計非常有心思,菜名新奇有趣,尤其係甜品同埋飲品,我哋後尾揀咗一個叫「陪你去流星雨」嘅甜品先講下我哋點咗嘅小食,呢個係牆城小食拼盤(大):有香腸、雞翼、芝士條、薯條、蕃薯條成個小食拼盤炸得好香脆最鍾意食佢嘅番薯條,甜甜地又夠脆其次係炸芝士條,咬開一半,真係有芝士拉絲既效果,芝士味非常rich第二個點嘅小食係水牛芝士焗菠菜大啡菇切開個大啡菇,見到入面係填滿晒菠菜,再用熱溶既芝士鋪面,一啖咬落去,嘴巴充滿呢三種食物既味道,呢個菠菜啡菇真係好好食第三個小食是芝士焗黑松露薯條本身芝士薯條已經夠吸引,面頭再放埋惹味既黑松露醬,呢個組合真係令我地真係食到唔停口之後係呢個明太子蟹肉扁意粉,呢道菜係我成晚最欣賞食嘅一道菜真係不得不俾五星佢首先係扁意粉軟硬度適中,每條意粉都拈上濃郁嘅明太子醬同蟹肉,呢兩種縱橫交錯嘅味道深深刺激我嘅味蕾 ,估唔到蟹肉同明太子既味道係可以咁夾另外,我哋仲點左日式芥末魷魚意大利飯,鍾意食芥末嘅朋友可以一試個意大利飯既魷魚都幾多,上面仲鋪咗一片片嘅芝士,口感都幾Rich~主菜方面我哋

成個小食拼盤炸得好香脆
最鍾意食佢嘅番薯條,甜甜地又夠脆

牆城小食拼盤(大)配自家製蛋黃醬

第二個點嘅小食係水牛芝士焗菠菜大啡菇

第三個小食是芝士焗黑松露薯條

芝士焗黑松露薯條

之後係呢個明太子蟹肉扁意粉,呢道菜係我成晚最欣賞食嘅一道菜
真係不得不俾五星佢

明太子蟹肉扁意粉

日式芥末魷魚意大利飯

主菜方面我哋仲點咗原隻美式燒春雞配黑松露薯蓉,食雞最緊要肉質夠滑,呢隻燒春雞帶有淡淡既香草味,肉質亦非常嫩滑,切起上黎好順手,輕輕一切就輕易將燒春雞骨肉分離

由呢隻雞可見廚師既功力相當好,keep到燒雞肉質鮮嫩同時又有迷人既香草味。大家好快就將呢道菜掃清光了

原隻美式燒春雞配黑松露薯蓉

小食同主菜實在食得太飽了,我哋之後淨係點左一道甜品share食
呢個甜品有個好浪漫既名叫做「陪你去看流星雨」
 呢個甜品一上黎既時侯,我心入面"哇"咗一聲,因為佢真係好靚,好似一幅畫咁,刻畫著流星既形態

呢個甜品其實係朱古力雪糕再加脆脆,雪糕上面再灑上一層可可粉,苦澀嘅可可粉平衡了朱古力雪糕嘅甜味,內藏既脆脆令佢嘅口感再推高一個層次
好好味呀

陪你去看流星雨

慢理牆城每道菜真係驚喜連連,意想不到咁好味,品賞過咁優質既食物,我地絕對會返黎試埋menu上其他菜
2019-03-14
牆城小食拼盤(大)配自家製蛋黃醬