2018-05-27 176 views
為慶祝亞囝考試完畢,終於放下心頭大石,一家人去食上海菜作慰勞宴,其實是自己想食囉!樂天皇朝就位於銅鑼灣利舞台廣場樓上6樓,在銅鑼灣時代廣場A出口一出,不用3分鐘便可到達,位置非常方便。一上到去就覺得有皇朝風範,就像一個宮殿,猶如自己將要品嚐皇室滋味。 好有氣派的裝潢,坐位又寛敞,有舒適環境。蒜香青瓜爽脆無比,夏天最佳涼伴。皮蛋豆腐我最鐘意食,有淡淡的豆香。嚟得樂天皇朝食, 當然食佢個特色皇朝小籠包。一籠共有八粒, 七色彩虹顏色小籠包, 再配返原味嘅小籠包, 色彩非常之豐富, 每一種顏色都代表著唔同嘅味道, 有黑松露, 芥末, 鵝肝, 我最欣賞嘅就係黑松露, 味道突出, 唔需要點任何醬汁, 已經非常之正。但我今次食了黃色芝士味 ,芝士味不夠濃厚。紅色的麻辣反而好,有點嗆喉,惹味。而小龍包亦是亞囝必點之選,當然佢食得最多....哭:蟹粉炒飯夠豪華,飯上鋪滿蟹粉汁,橙紅色咁 一睇就知好濃蟹味。一條條蟹絲,份量唔算吝嗇,味道亦唔會太咸,睇見己口水流。 混入飯粒非常滋味,所以碟飯好快就清晒;可以再戰。最後蘿蔔絲餅,即叫即製,夠新鮮。條條蘿蔔絲入口淸甜,炸得又不油膩,好味!
蒜香青瓜爽脆無比,夏天最佳涼伴。
蒜香青瓜

皮蛋豆腐我最鐘意食,有淡淡的豆香。
蒜香青瓜

八色小龍包