Morton's of Chicago

🎂💝 慶祝必去。老牌美式海景扒房🐮🥳🍴Morton's of Chicago📍尖沙咀彌敦道20號香港喜來登酒店4樓又到左一年一度的生日🎂🥳今年好開心喺Morton's 慶祝生日❤️❤️來自美國的Morton's已有4️⃣0️⃣幾年歷史,走高級扒房路線,當年仲攞過米芝蓮一星添⭐️ 餐廳的裝修好華麗,大廳有4-5盞大水晶燈,尤有情調💓可惜坐的位置距離窗邊比較遠,加上天色已暗,基本上睇唔到海景🥲🥲如果想坐海景位🌊,大家一定要早啲去預訂座位呀❗️一坐低就見到個生日佈置,而Menu上面亦都印左我個名,獨一無二,好驚喜🥰🥰 所以我都拎左張Menu返屋企留念😆😆欣賞完HAPPY BIRTHDAY佈置,店員就會幫我哋影一張即影即有相📸,再清理枱面後上菜🤓🤓😋😋🔅 餐前麵包 - 洋蔥包超大個,真係淨係食佢都夠飽😂🤰🏻🤰🏻🤰🏻麵包🥯好香軟,有洋蔥香🧅,搽埋Morton自家製牛油🧈,好食❗️不過由於要留肚食其他嘢,當然冇食晒🤣🤣🤣🔅StarterChilled Morton’s Prime Ocean Platter 冰鎮莫爾頓海鮮拼盤阿拉斯加蟹腳同蟹肉🦀好食,肉質肥厚,有海水味🌊,好鮮甜😋👍🏻生蠔🦪海水味不重,而蝦🦐則偏薄
🎂💝 慶祝必去。老牌美式海景扒房🐮🥳

🍴Morton's of Chicago
📍尖沙咀彌敦道20號香港喜來登酒店4樓

又到左一年一度的生日🎂🥳
今年好開心喺Morton's 慶祝生日❤️❤️

餐廳的裝修好華麗,大廳有4-5盞大水晶燈,尤有情調💓

如果想坐海景位🌊,大家一定要早啲去預訂座位呀❗️

所以我都拎左張Menu返屋企留念😆😆

洋蔥包

🔅 餐前麵包 - 洋蔥包

超大個,真係淨係食佢都夠飽😂🤰🏻🤰🏻🤰🏻

不過由於要留肚食其他嘢,當然冇食晒🤣🤣🤣

🔅Starter

阿拉斯加蟹腳同蟹肉🦀好食,肉質肥厚,有海水味🌊,
好鮮甜😋👍🏻

生蠔🦪海水味不重,而蝦🦐則偏薄身同細隻

後來知道原來選Baked ocean platter 會有蟹餅,
下次有機會試下先😋

Bone-in Ribeye 22oz 帶骨肉眼牛扒

🔅Entree
Bone-in Ribeye 22oz 帶骨肉眼牛扒 - Medium 🥩

熱辣辣🔥🔥
牛肉味香濃,油分豐富💦,一咬落去,感受到肉質纖維之間爆出肉汁,口感鬆軟鮮嫩🤤👍🏻
不愧是老牌美式扒房 😋😋

但22oz份量有點多,是平常食的1.5位份量呢🤪🤪🤰🏻🤰🏻

Grilled Jumbo Asparagus 珍寶蘆筍 & Cream Spinach 忌廉菠菜

🔅Signature Side Dish

🥬Grilled Jumbo Asparagus 珍寶蘆筍
燒得好香,但係偏老,食落有少少🤏渣🤭🤭

🥬Cream Spinach 忌廉菠菜
奶油味超濃稠,菠菜是甜,但太多忌廉都其實食唔到菜味🤣

食食下真係幾”漏”,尤其是係已經食咗咁大塊牛扒……🤪

Dessert Platter 甜品拼盤
🔅Dessert
Dessert Platter 甜品拼盤
Creme brûlée 焦糖燉蛋 🍮
New York Cheesecake 紐約芝士餅 🍰
Chocolate Mousse Cake 朱古力慕絲蛋糕 🍫
Chocolate Dipped Strawberry 朱古力草莓 🍓

由於我不偏好朱古力,所以揀咗甜品拼盤 🎂🍰🍮🧁

因為慶祝生日,所以店員會在甜品拼盤插蠟燭,然後將入座時影的即影即有相放入生日咭送俾我,入邊仲有員工親筆簽名祝福❗️好開心😝😆🥳

至於個甜品拼盤......坦白講已經好飽,加上個拼盤有少少🤏似在Sheraton自助餐區執落去咁🤪,所以淨係食咗焦糖燉蛋🍮,其他嘅就無仔細品嘗啦❗️下次嚟食自助餐先試啦🤣🤣

🐷🐷整體評價:
牛扒🥩有水準,餐廳氣氛有格調💓,生日仲有特別安排,是一頓愉悅的生日晚餐🥰

推介大家去Morton's 慶祝生日🎂或者特別日子💓😊👍🏻

唯一美中不足的是,我坐的位置座位後面有個櫃,而員工不停行嚟行去係個櫃入邊攞嘢,成日撞到我😵😵😵
成餐飯都擔心比佢哋撞到🤢🤢😫😫😫

洋蔥包