青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2019-02-08 183 views
今日搣低男朋友 約左好朋友黎呢間bookmark左好耐既ig打卡餐廳食個晚飯黎到個門口已經感受到青花既氣息 裝修設計都係小清新既風格而餐廳提供既就係新派既東南亞菜式燒菠蘿蟹肉炒飯 ($138)用呢種碟既感覺係好有特色 份量多到夠兩個人食 配上蟹肉 提子乾 腰果 肉鬆撈埋飯一齊食 肉鬆既份量太多了 而蟹肉就太少 食唔岀有蟹既味道 燒菠蘿好juicy 值得一讚惹味拼盤 ($92)五款小食包括菠蘿雞翼 青檸雞鎚 豬頸肉 炸雞卷 同魚餅 每款有2件 配上2種醬汁 豬頸肉好脆 其中雞翼去左骨 中間仲夾住舊菠蘿好好食泰式肥豆兒醬炒白菜苗 ($68)用料新鮮 個醬無咩特別 不過不失泰式奶茶奶凍 ($46)賣相好精緻 我地又係俾相機食先 一開頭淨食果凍 好茶味真係幾重 後尾發現荷葉下面隔住左d煉奶 即刻撈埋一齊食 感覺即刻無咁單調 甜中帶點苦澀 仲配埋椰子脆脆 口感好豐富 好特別又好味 好彩最後有叫到個甜品share黎食2杯野飲既賣相都超吸引 岩晒少女心滿滿既我地 奶蓋好厚蝶豆花椰子奶蓋 ($42)漸變色效果好靚 好似大理石咁 飲落好香滑 滲岀陣陣椰子香 有呢朵花既點綴就更加靚 打卡必備泰國珍珠奶茶奶

黎到個門口已經感受到青花既氣息 裝修設計都係小清新既風格

而餐廳提供既就係新派既東南亞菜式

燒菠蘿蟹肉炒飯 ($138)

燒菠蘿蟹肉炒飯

惹味拼盤 ($92)

惹味拼盤

泰式肥豆兒醬炒白菜苗 ($68)
用料新鮮 個醬無咩特別 不過不失

泰式肥豆兒醬炒白菜苗

泰式奶茶奶凍 ($46)

2杯野飲既賣相都超吸引 岩晒少女心滿滿既我地 奶蓋好厚

蝶豆花椰子奶蓋 ($42)
漸變色效果好靚 好似大理石咁 飲落好香滑 滲岀陣陣椰子香

蝶豆花椰子奶蓋

有呢朵花既點綴就更加靚 打卡必備

泰國珍珠奶茶奶蓋 ($48)
泰國珍珠奶茶通常都會超級甜 但係呢道既甜度就剛好 好好飲

泰國珍珠奶茶奶蓋