泰Grill (PopWalk)

Thai Grill (PopWalk)
個啱黎開呢頭就試下呢間泰國野🇹🇭,裝修以啡色🟫同白色磚牆⬜️🧱為主,光線偏暗,都坐得幾舒服,另一邊有燈寫住 “Nothing bring people together like good food”, 感覺幾有feel😌 野食方面都唔錯,而且價錢幾平幾抵食,下次想試埋中環分店😜(5 😍 係滿分,🤩係半分)蛋包虎蝦炒金邊粉 🥚🦐 - $128 (好味指數:😍😍😍😍)Pad Thai 既”Pad”係炒既意思,而”Thai”指既係泰式,味道酸酸甜甜,而甜味係黎自羅望子醬同棕櫚樹糖,另外仲有茄汁🥫、椰糖🥥同埋魚露,所以會比較惹味開胃,落既醬亦都夠,味道夠濃郁~ 上面就有兩隻包左蛋漿🥚既虎蝦🦐,幾飽滿同多肉,鮮甜彈牙,夠新鮮所以肉質唔會梅~ 另外仲落左香口既蛋🥚、索味煙韌既豆卜、清爽既芽菜、香口既花生粒🥜去炒都唔錯,想再清新啲可以濟啲青檸汁🟢🍋,啲金邊粉🍜口感濕潤軟腍~手打馬沙文咖喱🍛 - $88 (好味指數:😍😍😍😍)馬沙文咖哩🍛感覺有淡淡既棕櫚焦糖味,帶有啲花生🥜同堅果🌰風味,質感醇厚creamy,另外仲落左小茴香🌱、檸檬草🍋同南薑🫚等香料,味道香濃,帶有啲微辣🌶️幾惹味~ 啲牛肉🐮係滑牛肉🐮

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
蛋包虎蝦炒金邊粉

手打馬沙文咖喱🍛 - $88 (好味指數:😍😍😍😍)
馬沙文咖哩🍛感覺有淡淡既棕櫚焦糖味,帶有啲花生🥜同堅果🌰風味,質感醇厚creamy,另外仲落左小茴香🌱、檸檬草🍋同南薑🫚等香料,味道香濃,帶有啲微辣🌶️幾惹味~ 啲牛肉🐮係滑牛肉🐮,質感軟腍,有淡淡既牛味🐮,如果濃啲就更加好~ 同時仲有好多蔬菜,包括紅蘿蔔🥕、薯仔🥔同洋蔥🧅,如果煮耐啲可以腍啲就更加入味同好食~

蒜蓉包 🧄🍞 - $35 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
食咖喱🍛又點可以無野點呢😜 所以就叫左蒜蓉包🧄🍞,用黎點香濃既咖喱汁🍛食真係一流👍🏻 個包🍞烘到金黃酥脆唔會燶,上面有足料既蒜蓉牛油🧄🧈,有鹹香又惹味~
串燒 (3串)

串燒 (3串) 🔥🍢 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
另外食泰菜🇹🇭感覺唔叫串燒🔥🍢就好似少左啲野咁,所以就叫左3串試下~ 分別有豬🐷、牛🐮同雞🐥,全部都肥瘦適中,燒到🔥有啲焦香,肉質嫩滑juicy,唔會話鞋話者梅,配埋香甜惹味既花生沙爹醬🥜仲正就更加香口同提鮮
芒果糯米飯

芒果糯米飯 🥭🍚 - $58 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
最後叫左經典既芒果糯米飯🥭🍚黎做ending,啲芒果🥭既份量都幾多🤤 味道清香誘人,香甜多汁帶有啲微酸,而啲糯米飯🍚有常見既白色同靚靚既紫色~ 口感軟糯煙韌,濕潤得黎唔會太黏口~ 上面淋左清香香甜又凍凍地既椰汁🥥,配暖暖地既糯米飯🍚同軟糯既芒果肉🥭一齊食真係正😌

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍