2015-09-02 2425 views
是日,系銅鑼灣上堂。順便約埋個friend齊齊食dinner. 兩個人又會不約而同霖起附近嘅一蘭拉麵。朋友仔一直都係一蘭忠粉,而我雖然平時5系好中意食拉麵,一直都久仰一蘭大名。今日終於有機會去一試。七點半落堂,行到一蘭五分鐘。朋友仔已經係度排緊隊。雖然係食dinner高峰期,我地只係等左十五分鐘就可以入內。勁開心。😊😊😊點知只係入內繼續等。😂😂不過十分鐘後終於埋檯。前後一共二十五分鐘,算快啦,呢個鐘數出來穩食。裝飾都几日式,座位與座位之間有塊板隔開,交流認真唔方便。感覺好適合孤獨的香港人食碗孤獨的拉麵,😄😄😄。先來講下碗拉麵。拉麵一般。湯底我選擇普通,不過都几濃下。但係聞落有一股豚肉的騷味,我唔係好忍受到。口感OK。麵線方面,因為我中意較為軟身少少,所以選擇軟身嘅。味道還不錯。聽朋友仔強烈推薦加兩塊紫菜。不過,可能系湯入邊浸得太耐,變得好奇怪的味道。總體來講,可以一試。跟住係今餐最驚喜的抹茶杏仁豆腐。我本來就係抹茶控。見到今期甜品有抹茶自然不會放過啦。不得不說,真係驚喜。原本唔抱好大期望,結果……食過的甜品中最好味的一款。真係勁好味啊啊啊!!!不同於平時食開果D抹茶甜品用抹茶粉來調味,

先來講下碗拉麵。
一蘭拉麵

拉麵一般。湯底我選擇普通,不過都几濃下。
但係聞落有一股豚肉的騷味,我唔係好忍受到。
跟住係今餐最驚喜的抹茶杏仁豆腐。
抹茶杏仁豆腐
不同於平時食開果D抹茶甜品用抹茶粉來調味,呢個豆腐最上邊果層晶瑩剔透的抹茶汁感覺係抹茶直接提煉出來的精華一樣,非常之香濃,又唔會苦。再來就係豆腐,杏仁味好足,但又唔會搶走抹茶味。豆腐好似絲綢般柔滑。真係無得彈!

唯一缺點係份量太細,比我拳頭仲細,食唔夠喉。😂😂  下次再來一蘭,原因估計就得一個,抹茶杏仁豆腐。推薦!
2015-09-01
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
抹茶杏仁豆腐