2020-10-24 172 views
本身係台灣菜愛好者,今次就去左試位於觀塘工廈既哈豆,因為佢有近年好興好邪惡既芋泥奶凍吐司🤤 一打開menu就比佢個名吸引住(事關我係西檸雞既愛好者),原本以為會同西檸雞差唔多,但原來都幾唔同。佢個百香果汁酸酸甜甜,同鹽酥雞夾埋一齊食可以減低佢既油膩感,係十分之清新既味道!不過佢始終係果醬,食耐左就會覺得個醬太甜,再配埋飯一齊食就覺得怪怪的,但嗜甜既朋友不妨一試!本來以為都係普通台灣腸,無咩特別,但估唔到佢外皮香脆之餘,內餡仲勁juicy🤤(我諗全靠啲肥肉)再加上面頭有啲炸蒜,食落真係好夾好地道🤩呢個近年風摩台灣既吐司係香港竟然有得食!一場黎到,點可以唔試下!成個吐司都幾大份,芋泥份量亦十分多。吐司係竹炭吐司黎,外皮烘過有小小脆,加埋入面唔算太甜既奶凍同綿密既芋泥,真係出奇地夾😍難怪幾乎每枱都嗌,不過用手食就會食到有啲污糟,因為啲芋泥多到咇哂出黎🤪呢個飲品又係打卡必備,因為佢係要你倒轉插個阿華田雪糕落杯坯芽豆漿到,等佢溶晒先再飲,見佢咁盞鬼,一於都試一試!不過可能佢個樣比左太大期望我啦,飲落反而阿華田味唔太出,只有啲啲朱古力味,坯芽味反而仲出啲,但無疑打卡係一流的🙆🏻‍♀️而呢個就係比較傳

百香果糖檸雞飯

路邊攤小香腸

芋泥奶凍吐司

阿華田豆漿

仙草奶凍

而呢個就係比較傳統啲既台式飲品啦,一杯甜甜既牛奶再加大大舊仙草凍,看似平平無奇,但原來出乎預期咁好飲!甘甘地既仙草凍中和返牛奶既甜味,perfect match!🤩

總括而言,佢既味道創新得黎又保留到台灣既傳統風味,價錢亦唔算貴,餐廳夠大,裝修都幾別緻,掛住台灣美食既你不妨試下🤤
路邊攤小香腸
芋泥奶凍吐司