南瀛水產

Nan Ei Sui San
之前消費劵一出咗,個腦只係諗到食好嘢 😆所以就同friend子食餐豪d嘅 😁去咗尖沙咀一間回頭率極高嘅人氣日式居酒屋 🥳平日夜晚7點後就不停有人入座 😮南瀛水產每日都會由日本空運直送不同嘅海鮮食材返嚟 🛬居酒屋主打日本地道浜燒海鮮料理,即捕即燒,非常新鮮!🐟 真鯛刺身刺身薄切均勻,夠鮮甜 ❤️會想食多碟 🤣🍸 海膽杯海膽杯分上下兩層:上層有海膽、鮭魚籽、帆立貝及吞拿魚蓉,下層有澤蟹同金粟粒 🌰由上層食到下層,味道由清新去到濃郁 😋唔好睇少呢個海膽杯,一個人食好快飽咗半個肚,建議share食,少吃多滋味都ok 😁上層刺身類全部都好鮮甜又滑漏 💕下層嘅金粟粒軟綿又甜 ☺️ 澤蟹脆口咸香 🦀成個海膽杯睇得又食得 😀🦪 活貝盛合燒海鮮本身設有兩款套餐選擇 (為2人份量)。因為另外嘅南瀛海鮮盛合份量再多d,我地怕食唔哂,所以揀咗活貝盛合。有鮮活鮑魚、蛤蜊、扇貝和生蠔。一端上檯,見到都心心眼😍 因為隻隻海鮮都好大隻又肥美啊!🤩 鮑魚仲係郁緊架!😆店員會幫手燒海鮮,燒得勁靚!仲加咗少少清酒和鹽去調味,更加滋味!店員處理海鮮亦非常企理又快 😀 仲細心會切開細件方便我地食添 🥰🦀 蟹味噌甲羅燒嚟到居酒屋,必
之前消費劵一出咗,個腦只係諗到食好嘢 😆
所以就同friend子食餐豪d嘅 😁

去咗尖沙咀一間回頭率極高嘅人氣日式居酒屋 🥳
平日夜晚7點後就不停有人入座 😮
南瀛水產每日都會由日本空運直送不同嘅海鮮食材返嚟 🛬
居酒屋主打日本地道浜燒海鮮料理,即捕即燒,非常新鮮!

🐟 真鯛刺身
真鯛刺身

刺身薄切均勻,夠鮮甜 ❤️
會想食多碟 🤣

🍸 海膽杯
海膽杯

海膽杯分上下兩層:
上層有海膽、鮭魚籽、帆立貝及吞拿魚蓉,
下層有澤蟹同金粟粒 🌰
由上層食到下層,味道由清新去到濃郁 😋
上層刺身類全部都好鮮甜又滑漏 💕
下層嘅金粟粒軟綿又甜 ☺️ 澤蟹脆口咸香 🦀
成個海膽杯睇得又食得 😀

🦪 活貝盛合
活貝盛合

燒海鮮本身設有兩款套餐選擇 (為2人份量)。
有鮮活鮑魚、蛤蜊、扇貝和生蠔。

燒生蠔

🦀 蟹味噌甲羅燒
蟹味噌甲羅燒

嚟到居酒屋,必叫佢嘅招牌item啦 🔥
有蟹肉、蟹膏和蟹籽,配搭味噌、鵪鶉蛋和香蔥,一邊燒一邊拌勻,香氣撲鼻 🥰 食落口感綿密,蟹味濃郁 😋

🍱 黑松露鰻魚釜飯
黑松露鰻魚釜飯

釜飯有dd類似香港嘅煲仔飯 🍚 不過釜飯係用慢細火煮,所以食材同飯會比較鮮味!
平時食開醬汁燒嘅鰻魚都悶喇,呢度有得揀黑松露配鰻魚 😍 聽到都已經覺得正,鰻魚本身都香啦,仲加埋黑松露 🤤 太過份 😆
端上檯時已蓋住木蓋需要用慢火燜煮十零分鐘,關火後再以餘溫燜數分鐘就食得 🤩
當晚靚女服務員有少少空檔時間,就主動走嚟幫我撈勻個釜飯 🥰 一打開個飯香噴噴!😌 見到個鍋底嘅飯焦勁靚啊!😍 服務員撈緊個飯我地已經流哂口水喇 🤤
黑松露都俾算多,固然香,鰻魚因為冇用醬汁,反而更能食到佢嘅原汁原味,肉質厚滑 ❤️ 飯夾雜住焦脆感,吸收哂鰻魚同黑松露嘅香味 🥰

🍏 青蘋果乳酸
青蘋果乳酸

當日個人冇乜精神,所以唔想飲酒。
見到乳酸同梳打系列都好吸引 😃
未試過青蘋果味喎,就一於試下!
賣相又靚,大大杯 🍺 杯乳酸面頭舖咗好多大大粒嘅青蘋果粒添呀 🤩 果肉粒勁fresh!乳酸清新又爽口,冇死甜,真係好正 💚

2023-04-19
Type of Meal