2014-07-20 1431 views
今日行過開灣仔,見到有間出面排晒長龍,門外全用啡色的裝修,招牌大大隻字寫著一蘭,無錯!日本好出名的食一款拉麵。男朋友就拉我去食啦,佢話佢去過日本食過,算是首屆一指,又去過香港呢間,不論味道、門面、隔格、服務、形式都不相伯仲!今晚我就第一次係香港食到。一開始,我地就排左一陣間 (其實好耐,但值得等既),之後大概十分鐘到啦,侍應就叫我地入去,但入去我以為有位坐食得啦,點知原來都未得,佢地會再叫我地排一條隊,然後俾一張類似點心紙,果張紙的作用係用黎選擇你個人口味,例如湯底幾濃、麵度要幾多、要唔要辣……等等,之後到有位的時候,佢地就會因應我地所剔的選擇去整一碗屬於我地拉麵嚕,我同男朋友選擇的有唔同,就會好明顯食得出佢地係會因應你所選擇而烹調!碗麵需時五分鐘就會送上你的座位,裡面的座位都好特別,先係有自己一個卡位坐,送完碗麵到你面前之後,佢地會好有禮貌講左一句類似 “請慢用”的日文,然後你面前的拉簾會拉落黎,享用你的拉麵,我聽男朋友講日本都係咁喎!我一聞到碗拉麵的時候,就好快試下湯底先,濃濃的湯先吸引左我個鼻,湯底好濃郁,有少少油,但飲完都未覺得油膩,吃到最尾的時候,都已經將碗湯飲淨四分之一,因為幾好飲嫁。碗拉麵有兩塊叉燒,肥瘦適中,好味道在於切薄薄一片,肉質鮮美,溶入口中。食到一半的時候,好味到我地再加單,加多一份麵同一份紫菜。紫菜配拉麵,又係變左 “好好朋友”,非常 “夾”得來。整體黎講,食過香港的一蘭,同你去左一次日本,差無幾!就只有一碗拉麵,足以你有機會要再去食多一次,下一次可以轉其他程度,睇下邊次最啱自己的口味。
叉燒拉麵
黎多一份麵同紫菜
2014-07-20
Waiting Time
26 Minutes (Dine In)
叉燒拉麵
黎多一份麵同紫菜