2017-05-17 439 views
放題係旺角成行成市,大咩金咩盛咩總之一堆堆唔同名既放題係旺角立足,咁當然放題都有優劣之分,最高級有靚雪糕靚酒飲,最劣質就係勁爆多甩漏,真係試過:刺身唔到、或者一黎就三盆,或是要三件黎左廿件,所以食每次放題就好似人生咁,無論幾多次都要試落去,終於我可以話“我找到了”。番本個位置就太子同旺角中間,唔算係旺角最旺個頭,就係旺角天橋下面,一落去就係,好多小巴個到,所以都唔係幾難搵。我地訂左八點,遲左少少黎,好彩佢地都冇咋型,八點都仲係勁多人,雖然個位有d逼,但是每張枱都有位畀你擺野,枱上面有呢舊野,咩黎就轉頭開估,但係呢舊野都幾阻。刺身番本既刺身大路野都有,我自己就會介紹帶子同埋象拔蚌,(由於呢排睇太多三文魚新聞,搞到淆底唔敢食),佢呢到落既份量同黎既量都一樣,同埋由於客人多,所以turnover快,魚生都好新鮮,唔會凍冰冰或者出晒水。帶子雖然唔係好大粒,但勝在粒粒都甜。至於象拔蚌,冇睇錯係象拔蚌! 就係呢到既主打!我好似第一次放題係會食到象拔蚌,平時郁d過千,呢到任你食,雖然係薄切,但是都好新鮮好好味!牛油蒜香炒帶子冇錯又係帶子,呢個就係炒帶子粒,佢碟碟都好多粒,佢用左牛油同埋香蒜去炒,好入

牛油蒜香炒帶子
冇錯又係帶子,呢個就係炒帶子粒,佢碟碟都好多粒,佢用左牛油同埋香蒜去炒,好入味,未食已經聞到陣香味,我一個人食左一碟。

蒸氣火鍋
終於開估喇!!就係蒸氣火鍋!!
講起蒸氣火鍋,呢個係內地興起,一個相對叫健康既火鍋新食法,我係香港都食過,都介紹過,上次咁樣都每人一千,咁梗係食海鮮。估唔到呢間放題都順應潮流,都出埋蒸氣火鍋。佢有海鮮有肉有菜,我地就叫左金菇、肥牛、雞同埋娃娃菜。當配料黎到,店員就會好好心幫你較火,教你蒸幾耐,仲會叫你小心d湯整到d衫同袋,唯一唔係廿咁好就係個蓋太細,所以我地最後冇用個蓋。個雞肉係有蟲草花,食落有陣蟲草味,所以都幾正,但是記得蒸熟晒先好食!
蒸氣火鍋

飲品都有好多種,大路既汽水呀忌廉溝鮮奶,同埋酒黎講呢個價錢性價比好高,有啤酒同冷熱清酒同梅酒,所以嗜酒朋友一定要黎,因為我見隔離枱枱都係咁飲。

甜品就推介個個360牛乳
佢有好香牛奶味,但係又唔會好甜,同埋算係我食過咁多放題,最好食既牛乳布旬,但係食飽左黎番杯就正正子!
2017-05-09