2020-03-03 2115 views
每次想食小籠包 都會諗起樂天皇朝😚 今晚就去咗銅鑼灣利舞臺分店食 門外會有店員幫你量體溫噴消毒搓手液👍🏻每次嚟到都心大心細唔知食乜嘢好 因為實在有太多選擇 但係可以肯定既係一定會叫特色皇朝小籠包 一次過可以試哂8款口味既小籠包👻8款口味分別係原味 蒜香 人蔘 鵝肝 川味 芝士 蟹粉 黑松露 每一粒小籠包都足25g 包住滿滿既湯汁真係好好食😋 佢地既皮好夠薄 我地最鐘意食原味 蟹粉同川味啦😚除左小籠包 我地仲叫左撈拌海中寶 椒鹽小黃魚 上海風味醬鴨 蝦仁酸辣湯 上海炒年糕🤤 撈拌海中寶入面係海蜇 蝦 青瓜絲等材料 海蜇非常爽口 酸酸地好開胃😋 椒鹽小黃魚絕對係驚喜之作😱 外皮炸得香脆 肉質嫩滑無比 配上剛剛好既椒鹽調味 真係非常推介要試🤩 上海風味醬鴨係醃制過既 味道比較濃同肉質會實d 有點像臘鴨 帶少少甜味都幾好食架😋 蝦仁酸辣湯對我泥講就偏辣 不過好足料 襯熱飲好開胃架😉 上海炒年糕店員會好貼心咁問你有無需要少鹹 我地就揀左正常鹹度 都唔會覺得過鹹 年糕口感煙韌 加上肉絲同菜好快就食哂😛甜品方面我地就揀左宮廷驢打滾 黃豆粉配上糯米皮同紅豆蓉 甜度適中 糯米皮非常煙韌 食完完全唔覺得膩

撈拌海中寶
椒鹽小黃魚
上海風味醬鴨
蝦仁酸辣湯對我泥講就偏辣 不過好足料 襯熱飲好開胃架😉
蝦仁酸辣湯
上海炒年糕

甜品方面我地就揀左宮廷驢打滾 黃豆粉配上糯米皮同紅豆蓉 甜度適中 糯米皮非常煙韌 食完完全唔覺得膩 非常出色🌟
宮廷驢打滾
撈拌海中寶