2020-10-10 200 views
好耐無去Captain's House食佢哋最正嘅海鮮袋,於是今日收工就過尖沙咀厚福街H8。今晚只係得兩個人食,所以只點咗Seafood Platter A。Platter A 可以揀3款海鮮,我就揀咗海蝦、活蜆同埋青口、再配上小小辣嘅卡薑蒜蓉汁。每個Platter除咗海鮮,都會有甜粟米、新薯同埋豬肉腸。海蝦、活蜆同埋青口都非常鮮甜好味,與卡薑蒜蓉汁勁match。海鮮袋嘅新薯,建議大家留喺海鮮袋入面切開,咁先可以點上卡薑蒜蓉汁嚟食。講下飲品先,今晚我哋叫咗Pink Flamingo 同埋Tuscany Sun。Pink Flamingo係一杯石榴汁、菠蘿汁同奶調合嘅Mocktail,因為有石榴嘅關係,所以味甜。而Tuscany Sun係一杯由桃蓉、蘋果汁同薑汁汽水調配而成嘅Mocktail,味道少甜有層次,同卡薑蒜蓉汁嘅海鮮袋幾夾。除咗海鮮袋,當然要點下其他野食啦。路易斯安那特式蟹餅係我非常喜歡嘅小食嚟,因為依個蟹餅除咗蟹肉,都係蟹肉。每一口都係鮮拆蟹肉,喜歡食蟹肉嘅朋友真係要試呀。怕唔夠飽肚,點咗一個黑松露野菌蝴蝶粉。餐廳好好,等我哋食完個海鮮袋先上俾我哋,唔怕張枱唔夠位之餘,亦唔怕

Pink Flamingo、Tuscany Sun

路易斯安那特式蟹餅

怕唔夠飽肚,點咗一個黑松露野菌蝴蝶粉。餐廳好好,等我哋食完個海鮮袋先上俾我哋,唔怕張枱唔夠位之餘,亦唔怕蝴蝶粉放得太耐凍哂。蝴蝶粉表面面積比意粉多,所以比意粉沾得更加多醬汁,黑松露醬超多,食到尾都唔使驚無哂汁無味道。
黑松露野菌蝴蝶粉

最後再食埋New York Cheese Cake。佢哋嘅New York Cheese Cake最特別嘅地方,係將餅底同芝士混埋一齊,而Cheese Cake亦比較黏糯,相當之好味。
New York Cheese Cake
Pink Flamingo、Tuscany Sun