Morton's of Chicago

2021-08-08 980 views
最適合慶祝節日的餐廳 今年生日無得去旅行,唯有同女朋友係香港搵間餐廳食餐好。係網上見到依間既評價都唔錯,於是就book左位黎食。雖然提早左一個月book,但係book個陣職員都話未必一定有window seat。 生日當日,餐廳有打電話黎confirm booking,同時亦都提供左個special occasion set menu(包枱面佈置),不過個日想食龍蝦多啲就無order。 當日預早左小小時間到,職員話已經安排左window seat比我哋,不過要執執枱,帶左我哋去酒吧個邊坐著先,隔左幾分鐘,職員就主動過黎帶我哋入座。不過當日落住雨,窗既玻璃滿曬水氣,睇唔清出面既海景,有啲可惜。 跟著就係依間餐廳用心既地方,除左餐牌上面會印左Happy birthday + 壽星仔/女既名,佢哋亦都會幫我哋影張即影即有,跟著連埋所有職員既簽名送比我哋 食野個方面,個日叫左個 steak & lobster menu,包starter (Our choices: Caesar salad + Lobster bisque),entrée (Our choices: Filet mignon
最適合慶祝節日的餐廳

2014 views

食野個方面,個日叫左個 steak & lobster menu,包starter (Our choices: Caesar salad + Lobster bisque),entrée (Our choices: Filet mignon + Lobster tail),side dish (Our choices: Jumbo asparagus + Creamed spinach),同dessert (Our choices: Crème brûlée + Key lime pie)。

餐前會有一個好大既洋蔥包,個包好軟熟,就咁食落去會有陣好濃烈既洋蔥味,配埋牛油領到個味道更加濃郁!

洋蔥包

跟著就係starter,salad 方面味道正常,而lobster bisque味道好濃郁,入面仲有隻龍蝦鉗,值得一試。
芝士沙拉
龍蝦湯

再黎就係entrée 同side dish。先唔講味道,份量真係好足夠。入面最好味就係個lobster tail,肉質爽口彈牙,食落好鮮甜。
烤蘆筍 忌廉菠菜
steak
lobster  and  steak

最後就係dessert。真係完全無諗過甜品都感大份,仲未計生日會送多個梳乎厘,真係可以食到你好飽好滿足。Crème brûlée食落好有蛋香味,加埋表面既焦糖,一如既往咁令人停唔到口。個Key lime pie 食落酸酸甜甜,食得多會有小小膩,不過連埋表面既cream食就啱啱好中和到。而生日送既梳乎厘亦都好好食,唔會係因為免費送就草草了事,食落去好鬆軟好好味。
檸檬批
法式焦糖燉蛋
檸檬疏乎厘

整體黎講,依間餐廳真係無令我哋失望,無論環境,食物,同服務(途中會有職員詢問食物質素是否滿意)都非常推介
龍蝦湯
烤蘆筍 忌廉菠菜