我相信唔少喺深水埗出沒嘅人都會識「家後」,因為佢嘅出品高質,同事甚至會買生餃返屋企煮。雖然佢位置係喺深水埗,但其實都偏離中心地帶,所以佢有高人氣全靠實力👏。呢日我同飯腳同事去食,佢竟然話未食過,真係估佢唔到😱。下午一點半鐘到達餐廳,唔意外地要等位,大約等十五分鐘吧。餐廳面積唔大,但環境都算四正。由於堂食同外賣訂單都非常多,所以出餐真係要啲時間。不過老闆好好人,百忙之中仍保持禮貌,亦會向食客推介有乜招牌菜😁。小店除咗賣餃子之外,仲有車仔麵同各樣小食,選擇幾多元化,最重要係價錢好相宜!不過最估唔到係小店有賣甜品🍮,我回想番我第一次幫襯真係覺得好Surprised。我哋兩個人食咗好多嘢🤤,因為同事話想乜都食下,我當然奉陪到底!煎餃($40/8隻, 雙拼加$2),🥟手工水餃係必點項目,可以揀湯餃、煎餃或者湯餃麵,我哋要咗煎餃,因為感覺香口啲。煎餃真係煎得好出色,底皮煎到金黃香脆,而且餃皮偏厚,🈴️適合用嚟煎。餃子口味有八款揀,西洋菜口味可能因為時令關係所以停售,我哋揀咗菠菜豬肉餃同芫荽豬肉餃。本身我好驚芫荽🌱嗰款會好大味、好難入口,點知完全相反,味道特別,有浸獨特嘅香氣,令人難忘兼回味,必食!但
芫荽豬肉餃
煎餃($40/8隻, 雙拼加$2),🥟手工水餃係必點項目,可以揀湯餃、煎餃或者湯餃麵,我哋要咗煎餃,因為感覺香口啲。煎餃真係煎得好出色,底皮煎到金黃香脆,而且餃皮偏厚,🈴️適合用嚟煎。餃子口味有八款揀,西洋菜口味可能因為時令關係所以停售,我哋揀咗菠菜豬肉餃芫荽豬肉餃。本身我好驚芫荽🌱嗰款會好大味、好難入口,點知完全相反,味道特別,有浸獨特嘅香氣,令人難忘兼回味,必食!但老闆話佢第一名推介係洋蔥豬肉餃,下次試吓。
靚湯粉麵
靚湯粉麵($28單併, $32雙併),其實即係車仔麵嚟🍜,但湯底就有啲唔同,你可以揀豬骨湯、牛骨湯或者例湯,眼見最多人揀例湯。今日款式係粉葛湯,味道清清哋,成碗飲哂。餸料揀咗牛腩鮮蝦雲吞蘿蔔,而麵底就要左菠菜麵。個人認為小店嘅車仔麵不比同區另外幾間著名車仔麵店遜色,齋講菠菜麵就算浸咗陣都保持爽口,而餸料亦唔少。另外,餐廳仲有自家製辣菜莆,就咁食有啲重口味,但放落湯後味道減弱,變得啱番我味蕾。
日式住家飯團
日式住家飯團($15),聽聞老闆娘係日本人,所以有賣埋飯團🍙。由於食過知道飯團好好食,所以我同同事一人一嚿,唔駛爭。飯團有唔同口味,今次食嘅係醬燒牛肉同牛蒡,餡料係好均勻咁滲入喺飯入面,而唔係得中心有餡。
日式住家飯團
飯團味道唔錯,無日本飯團嘅酸醋味,口味大眾化。同時,飯團質感幾好,無過濕或太乾👍。再者,飯團係即包,所以熱辣辣的,份量大小適中,一個人食份餃子都應該食得落佢。我上次嚟食嘅飯團係🐟呑拿魚口味,同老闆傾偈先知道食到嗰款係好幸運,因為製作功夫相對麻煩,所以唔係成日整。不過個人認為呑拿魚味更為驚艷!
麻辣雞翼
麻辣雞翼($25/4隻),🍗之前食過鹵水味,所以今次試下麻辣,加上而家接受辣嘅程度高咗嘛。我本身以為麻辣味應該唔會好勁,點知唔係,辣度三粒星🌶🌶🌶,足以令我瘋狂飲水同流口水。雞翼惹味,但唔係好食得辣嘅朋友要考慮清楚是否要挑戰⚠️。單點小食嘅雞翼有四隻,賣呢個價錢好抵;而餃子跟餐就有兩隻,咁即係就算一個人嚟食都可以試埋。
酥脆炸肉丸
酥脆炸肉丸($25),🐷🍢炸豬肉丸細細粒,一碟平均有10-12粒。肉丸質感並非結實嗰種,有少少鬆散,似免治豬肉?我唔係好食得出肉丸有無落其他餡。食頭兩粒覺得味道OK、幾特別,又無喺其他地方食過,但再食就有啲膩,炸皮係脆,但油份都重,特別係放耐咗。因此,我建議襯熱食同埋多啲人Share食先好嗌。
接住落嚟就係萬眾期待嘅甜品部份,其實已經好飽,但甜品係放另一個胃㗎嘛😝。買外賣嘅人好多都會搭多件蛋糕。喺短短幾個月期間,小店推出咗多款新口味嘅芝士蛋糕,之前嘅甜品淨係得原味芝士蛋糕同埋焦糖布甸。由於蛋糕有新口味,所以今日就唔食布甸啦。
開心果芝士蛋糕
開心果芝士蛋糕($30),老闆建議我哋食咗佢先,因為無咁濃味。由於加咗開心果,所以蛋糕身呈淡綠色💚。食得出開心果味,但未算太出,芝士蛋糕口感幾滑、幾厚,似紐約嗰種。
冧酒提子芝士蛋糕
冧酒提子芝士蛋糕($30),果然較後食佢比較適合,因為真係超級濃味。冧酒味好強,我醉了哈哈😳,但我個人就麻麻哋提子乾🍇。呢款蛋糕嘅口感同開心果唔同,口感軟身好多,食落感覺無咁滯。
飲品方面🥤,跟餐加配冷熱飲同價,咁梗係要凍飲啦。我哋要咗凍杏霜凍檸賓,後者係店員姐姐特別推介,咁的確唔係好多地方有,佢建議唔好少甜,好有原則,哈哈。
總括嚟講,家後確係無令我失望,佢無論鹹食定甜點都同樣出色😋,價錢係益街坊大眾價!同事話覺得小店好大膽,因為餃子同飯團甜品等好似風馬牛不相及,但我就認為呢個正正係小店嘅特色。店內不乏熟客仔,入襯舖都會同老闆吹兩句水,咁樣就可以肯定餐廳嘅回頭率極高。呢餐基本上無乜嘢可以挑剔💯,深水埗小店絕對值得大家多多支持💪。
2020-10-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
芫荽豬肉餃
靚湯粉麵