2019-05-11 593 views
一直人氣高企嘅The Captain’s House 一直想試好耐,今晚終於約到個鍾意試新嘢嘅朋友一齊去試下。店舖唔算好大,但勝在裝修及座位舒適。呢到主打美國新奧爾良菜式的西餐廳,菜式以海鮮為主,仲有一個必點嘅船長海鮮拼盤(海鮮Shake Shake袋)。餐點選擇豐富,其實除咗海鮮,呢到仲有其他嘢選擇,好似扒、意粉、意大利飯、漢堡包......坐低無耐,服務員行過嚟非常主動介紹下餐牌同菜式,我地叫咗半打生蠔,3款海鮮嘅Shake Shake拼盤,意粉同兩杯嘢飲。首先嚟嘅係兩杯嘢飲Fruit Punch及Blue Ocean,顏色及設計都好靚,味道好fresh。之後係服務員介紹我地食嘅愛爾蘭石蠔Irish Rock,因我地唔想食太鹹,而呢個蠔味比較淡海水味,入口較甜,肉厚,果然無介紹錯,就算唔加任何醬去食已經好好味,如果加醬的話個鮮味會更出。重頭戲就係海鮮拼盤,我地揀咗長腳蟹、青口同埋小龍蝦,而醬汁就揀咗胡椒牛油汁。上枱時一大包咁好得意,亦貼心附設圍裙、手套、鉸剪,令客人食得乾淨舒服,之後服務員會係我地面前幫我地搖勻,完成後會幫客人打開,嘩!打開一刻香氣十足,入面除咗海鮮仲有粟米,薯仔同

店舖唔算好大,但勝在裝修及座位舒適。

Fruit Punch及Blue Ocean

之後係服務員介紹我地食嘅愛爾蘭石蠔Irish Rock,
Irish Rock

重頭戲就係海鮮拼盤,我地揀咗長腳蟹、青口同埋小龍蝦,而醬汁就揀咗胡椒牛油汁。上枱時一大包咁好得意,亦貼心附設圍裙、手套、鉸剪,令客人食得乾淨舒服,之後服務員會係我地面前幫我地搖勻,完成後會幫客人打開,嘩!打開一刻香氣十足,入面除咗海鮮仲有粟米,薯仔同肉腸,個汁好香濃唔太辣,配上海鮮味道不錯,而且整體份量足,兩個人食非常飽。
長腳蟹
小龍蝦

最後黑松露野菌蝴蝶粉
呢個非常喜出望外,醬汁濃郁,黑松露比平時其他餐廳食既特別重味,所以食完一啖就好想食第二啖。
黑松露野菌蝴蝶粉

呢到有供應甜品,奈何真係太飽所以無叫,下次嚟要試埋先得。
當日餐廳有幾檯都係慶祝生日,氣氛好好非常熱鬧。
Fruit Punch及Blue Ocean
Irish Rock