2024-04-15 489 views
見人介紹The Optimist 呢排逢星期三有Oyster Extravaganza 90分鐘生蠔放題套餐一早兩個禮拜係網上book定檯同朋友食生日飯 就算平日夜晚餐廳都幾full坐低落單後即刻送上麵包同生蠔今餐既重點 生蠔 Fine de Claire每碟食完都有人自動幫你refill啲生蠔好細粒 都明既 始終係放題但係開蠔技術有待改善 不停食到蠔殼碎 碟碟都有好幾隻有呢個問題而且啲蠔肉都偏腥Sourdough配上蒜蓉味既cream幾好 淡淡既蒜蓉香味唔會喧賓奪主StartersStarters 有4碟for sharingPAN CON TOMATE WITH JAMON and OCTOPUS CROQUETASParma ham 肉片偏硬 好大陣油益味KING PRAWNS AL AJILLO蝦肉好霉 感覺唔太新鮮TRUFFLE "HUEVOS ROTOS"呢碟焗薯片好油膩 碟底浸滿油Main主菜自選每人一道菜 我地叫左牛臉頰同鱸魚BEEF CHEEK牛臉頰幾好食 好軟熟CHARCOAL SEABASS鱸魚肉質偏鞋 好似煮得過熟鷹嘴豆泥配上檸檬base既醬汁未必個個鍾意 我朋

坐低落單後即刻送上麵包同生蠔

Parma ham 肉片偏硬 好大陣油益味

KING PRAWNS AL AJILLO

蝦肉好霉 感覺唔太新鮮
KING PRAWNS AL AJILLO
TRUFFLE "HUEVOS ROTOS"
呢碟焗薯片好油膩 碟底浸滿油
TRUFFLE "HUEVOS ROTOS"
Main
CREMA CATALANA
第一次食呢個甜品 味道似好淡味既焦糖燉蛋
CREMA CATALANA
平時經過The Optimist 都唔少食客 以為實無死
Oyster Extravaganza 個套餐有咁多野食係好似好抵 點知食物質素令人失望
我寧願同樣價錢係其他餐廳食少幾道 但質素高啲既菜式
侍應比較被動 除左上菜之外都比較難搵