東歐餐廳

Ivan The Kozak
2020-11-15 297 views
早排睇到Yellopenrice介紹已經覺得好吸引,加上香港絕少烏克蘭餐廳,就決定早一個Book定位同朋友去試吓👍🏻餐廳位於LKF附近,入面既佈置同用餐餐具都富有異國色彩,無得去旅行,唯有幻想下自己去左外國啦😂今次我地2個人嗌左3款菜式加素羅素湯,整體都幾唔錯架!👍🏻用料豐富,有紅腰豆,椰菜,西芹,蕃茄等等,我相信細食朋友飲完依碗湯都半飽了。👍🏻用左紅菜頭同蕃茄而製,有茄紅素同時又滿滿抗氧化物,好味仲好健康添喎。👍🏻羅宋湯可以揀傳統有豬肉同素,可能係素既關係,減少左油膩感,不過味道依然濃郁嘅!可改善地方:熱啲就好啦😣雞扒捲成一個波咁,中間夾住牛油然後拎去炸,切開一半,啲牛油隨即流晒出黎🤪邪惡但又幾特別幾好味喎。👍🏻炸皮薄,食落脆口但唔會好似厚到KxC果啲咁。👍🏻肉質Keep住鮮嫩,配埋牛油香味,雖然好肥但真係忍唔到口。👍🏻佢個磨菇配汁真係要大讚,好重菇味😍本人大推。👍🏻炸薯片,脆加薄身,正正。依個豬肉餃子就無乜特別啦😣皮身較厚,鍾意飽肚既朋友可以一試,而入面就包住豬肉,配埋酸乳酪汁,食落就無咁膩👍🏻同埋餃子送到黎既時候只係微溫,熱啲就好啲啦😭👍🏻蕃茄汁香濃,夠晒入味👍🏻椰菜捲住一大嚿豬

今次我地2個人嗌左3款菜式加素羅素湯,整體都幾唔錯架!
正完烏克蘭羅宋湯(素)

可改善地方:熱啲就好啦😣

馳名基輔炸雞扒

👍🏻炸皮薄,食落脆口但唔會好似厚到KxC果啲咁。
👍🏻佢個磨菇配汁真係要大讚,好重菇味😍本人大推。
👍🏻炸薯片,脆加薄身,正正。

傳統豬肉餃子

家常椰菜卷

👍🏻蕃茄汁香濃,夠晒入味
👍🏻椰菜捲住一大嚿豬肉,肉食朋友應該會幾鍾意既,豬肉入面加入少許甘荀,增加口感

可改善地方:都係唔夠熱🧐

小麥Soda+Cranberry  Juice

前面既係wheat soda,都幾香小麥味,飲飲下覺得有少少似黑糖味,不過個人認為略甜,所以無飲晒。

紅色既係Cranberry juice,係朋友點既,我試左一啖,都係好甜😂同埋係我唔鍾意既藥水味,嗯⋯⋯不過口味因人而異,我朋友就飲晒既🤪

總括黎講,食物質款中上,不過希望可以改善食物溫度啦,同埋建議有興趣既朋友可以約多人食,因為款式多,份量雖然唔係好大,但係偏肉類,少少地都幾飽架。

2020-11-14
正完烏克蘭羅宋湯(素)
馳名基輔炸雞扒
家常椰菜卷