餐廳:樂天皇朝地點:銅鑼灣利舞臺廣場菜式:來自新加坡中菜館,主打粵菜及滬菜餐牌:小籠包,南北點心,涼菜,經典熱炒,人氣川菜,主食,拉麵,拌麵,湯,甜品,飲品。茶位每位$12,只係普通茶水。小食 $15 另加一一坐低就放低小食,係麻辣雞脚。味道非常麻辣,都係暖暖地上枱,分量都唔少,呢個價錢算抵。原味小籠包 $78 另加一原味小籠包一客六隻,皮唔算太薄,我覺得少少厚,不過就唔會容易穿,入面好多湯汁,肉都可以。呢個價錢可以。鵝肝小籠包 $142 另加一鵝肝小籠包一客六隻,果然食到鵝肝味,不過價錢實在貴太多,絕對唔值得,食原味就得。醋醬海蜇頭 $90 另加一呢個小食價錢算貴,好彩分量唔少。海蜇頭偏大片,口感可以,下底墊有青瓜。瑤柱芙蓉賽螃蟹 $98 另加一瑤柱芙蓉賽螃蟹酒味好濃,螃蟹唔多覺,主要係蛋白。蒜蓉清炒菠菜 $78 另加一蒜蓉清炒菠菜味道唔錯,唔會太油膩,面頭有少少炸蒜添口感。鮮蝦雲吞豬骨湯 $82 另加一鮮蝦雲吞一客六隻,皮較爲厚,蝦肉都可以。個豬骨湯就非常好,加有葱花味道唔錯。不過價錢太貴。上海炒年糕 $93 另加一上海炒年糕分量公道,年糕口感及格,配料有足夠白菜同大白菜加少少肉絲
餐廳:樂天皇朝
地點:銅鑼灣利舞臺廣場
菜式:來自新加坡中菜館,主打粵菜及滬菜

小食 $15 另加一

醋醬海蜇頭

醋醬海蜇頭 $90 另加一
瑤柱芙蓉賽螃蟹

瑤柱芙蓉賽螃蟹 $98 另加一
瑤柱芙蓉賽螃蟹酒味好濃,螃蟹唔多覺,主要係蛋白。
蒜蓉清炒菠菜

蒜蓉清炒菠菜 $78 另加一
蒜蓉清炒菠菜味道唔錯,唔會太油膩,面頭有少少炸蒜添口感。
鮮蝦雲吞豬骨湯

鮮蝦雲吞豬骨湯 $82 另加一
上海炒年糕

上海炒年糕 $93 另加一
上海炒年糕分量公道,年糕口感及格,配料有足夠白菜同大白菜加少少肉絲,都唔會太油膩。呢碟都抵食。

人均$262,夠飽肚,不過材料都係普通料,個人覺得定價太高,某d菜式價錢就公道d,要揀菜式叫。服務基本上都無,座位可以不過都好嘈,好彩都聽到朋友講野。
2024-02-16
小食