日本去極唔厭,日本野都食極唔厭,所以同朋友gather好自然諗到食日本野,於是提議之前幫襯過既「十和田總本店」,價錢大眾化但係食材新鮮味道都唔錯!非常熟悉既木質裝修,一入門口見到個大冰櫃,雪住d日本野飲。因為臨近聖誕節,又有d聖誕節既裝飾。夜晚7點半左右到,比起上次岩岩開幕冇耐黎既時候多左好多人流,基本上座無虛席。綠茶可以按自己量沖泡,茶粉依然香濃。落單用自助形式,拎檯面部pad揀岩鍾意既野食再order,夠哂清楚又方便。同埋店員會事講落單程序,幾貼心。有d新奇選擇,第一次見到牙蔥壽司同埋冬菇壽司。今次唔食三文魚咁行啦,黎d新嘗試,試下個活鮑魚刺身。原本以為鮑魚肉應該係好稔,估唔到非常爽脆,食起身完全唔困難。師傅已經起左d鮑魚肉起身而且切成一片片,象牙色帶光澤,非常新鮮。鹽辛魷魚軍艦同明太子軍艦,鹽辛魷魚用左新鮮既熒光魷魚醃製,味道較重,而且好似加左清酒一齊醃,鹹鮮得黎都幾刺激,送飯簡直一流;另外明太子壽司口入口感覺比較黏而綿,會「漿」住條脷。比起鹽辛魷魚冇咁辣,不過同樣好惹味。凡立貝超級大粒,冚過晒舊飯,大得黎仲要厚,厚得黎唔韌,微微既炭香配合貝肉既鮮美恰到好處;赤貝色澤亮麗,口感爽

綠茶可以按自己量沖泡,茶粉依然香濃。

有d新奇選擇,第一次見到牙蔥壽司同埋冬菇壽司
活鮑魚刺身

鹽辛魷魚軍艦、明太子軍艦

火炙凡立貝、赤貝壽司

凡立貝超級大粒,冚過晒舊飯,大得黎仲要厚,厚得黎唔韌,微微既炭香配合貝肉既鮮美恰到好處;赤貝色澤亮麗,口感爽脆彈牙,夠鮮甜

吞拿魚三味

吞拿魚三味壽司,中間鮮紅色既係尋常吞拿魚壽司,顏色較深色應該係接近赤身既部位黎既,脂肪較少,入口較清甜同魚味濃;吞拿魚腩顏色粉嫩,脂肪係條脷上面化開,有種係度食和牛既錯覺

三色丼
超浮誇三色丼又黎啦!三個唔同既丼,三種唔同既享受。最後面個碎蔥吞拿魚腩蓉,口感超幼滑,撈埋飯一齊食,飯粒俾魚肉包裹著,加上蔥粒的微辛,特別承托出魚肉的鮮美;而最前面既就係蟹丼,有滿滿蟹肉同埋蟹膏。值得讚許的是,呢度既蟹肉唔會很重腥味,因為唔新鮮既蟹會好重腥味,但是十和田既蟹鹹,鮮,甜得宜。

當然我最中意既都係海膽丼啦,海膽肉顏色呈橙紅色,顆粒紋理唔算明顯,但係口感好creamy肥美。

我同朋友兩個人最後人均$316蚊,又有海膽、又有蟹仲有鮑魚添,仲要夠新鮮又多選擇,以高質素既日本野黎計性價比夠高!
2017-12-07
活鮑魚刺身