2016-05-17 542 views
母親節要食番餐好野,阿媽本身又鍾意食韓國野,上次聽有朋友介紹過話唔錯,於是就去左韓松我地先訂位,去到時,窗明几淨,在樓上入座,感覺比樓下寛敞。前菜先到,以韓式小鐵盤盛著七款小食,包括大豆芽,甜薯,涼拌翠玉瓜,泡菜,菠菜,白蘿蔔,青椒仔蝦乾。 甚為豐富。我先以筷子挾了一根玉白宛然的豆芽入口咀嚼,爽脆甘香。 不俗。 再逐一試食前菜,水準都很高,蘿白無渣,泡菜醃得甚是入味,鮮辣爽脆,媽米最鍾意既係甜薯,色澤柔黃,軟糯而微甜,很對胃口。前菜唔錯,比我地第一印象幾好。先上是牛五花腩芽菜套餐,五花腩切得極薄,片片捲起; 大豆芽另以盤子盛載,比一般豆芽豐腴。輕涮即熟,先取一片五花腩入口,只覺其薄如紙,細咬即開,隨即溶開濃郁的肉香,浸透舌根。 明顯不是外面常食到既有雪味既牛片,佐以鮮煮大豆芽,清脆無比,令人回味。我地食得好暢快,但媽咪就抖一抖先,因為佢要留肚食重頭戲既海鮮鍋。很快,上湯鍋頭鋪滿大隻鮑魚,元貝,蜆,青口,金菇,青紅椒尖,滾滾烹煮。 我首先賣乖挾左塊鮑魚比媽咪,令佢笑逐顏開,再自己挾元貝食。元貝很大,渾圓玉白,顫巍巍的引人啖之。 我一口咬落,飽滿的元貝肉即刻霸佔入內,牙齒切入其富彈性的纖維
我地先訂位,去到時,窗明几淨,在樓上入座,感覺比樓下寛敞。
前菜唔錯,比我地第一印象幾好。
元貝很大,渾圓玉白,顫巍巍的引人啖之。 我一口咬落,飽滿的元貝肉即刻霸佔入內,牙齒切入其富彈性的纖維,就滲出溫熱鮮美的汁液。 新鮮大隻元貝比到既滿足感係無與倫比。
鮑魚爽彈厚實,青口鮮甜,水準都唔錯。
食完海鮮,就落圓圓的豆腐卜,腐皮等,再滾熱烹煮,令其飽吸湯頭和海鮮的鮮味。 我盛了一碗湯同豆腐卜,咬落時,熾熱鮮美既湯汁爆裂而出,狠狠地吞落去,再咀嚼吸滿湯汁既腐皮, 那鮮美的湯汁就均勻地塗抹在齒頰之間。
不過我都只係食左兩塊,因為我唔敢同阿媽爭haha
今餐既食物令人滿意,不過最開心既,梗係媽咪滿意啦: )
Celebration
Mother's Day