2022-08-09 257 views
今日同朋友一齊去旺角買飯,佢就介紹一個好氣氛好有情調嘅餐廳,上到去又真係環境好吸引,旺角一路望到大角咀,一望無際,可惜當晚見唔到日落,如果唔係環境仲更加吸引;首先點咗個生蠔加白酒,再添咗個蟹肉南瓜湯同牛尾湯,主餐就點虎蝦配龍蝦汁意大利飯,和香辣慢煮豬肋骨。首先白酒係有葡萄皇后之稱嘅Chardonnay,飲落dry&fruity,用嚟餸生蠔絕配!而生蠔方面,澳洲嘅應該係coffin bay, 而蘇格蘭嘅就唔知邊處,我就覺得澳洲嘅比較鮮甜,好食啲!跟住嚟兩個湯,好有水準,南瓜湯再加埋啲蟹肉,鮮甜可口;牛尾湯都好creamy同中餐嘅牛尾湯好大分別,也都有少少肉碎增加口感;,最驚喜喺餐包竟然外脆內軟仲要係暖暖地,食落超感動,主餐嘅虎蝦龍蝦汁意大利飯,飯嘅軟硬度煮得恰到好處,每粒飯都索滿龍蝦汁,好高水準,虎蝦都新鮮,蝦肉爽滑有鮮味;慢煮豬肋骨有少少辣味,好嘢味,經過慢煮嘅豬肋骨,骨肉分離,淋滑入味,薯角亦都炸得好脆,推介之選。除咗美食,餐廳仲奉送一個美景,可以一路睇住華燈初上,萬家燈火,慢慢享用美食和美景真係一樂也。仲有值得一讚嘅,就係服務員嘅服務亦都超水準。

白酒配生蠔

!而生蠔方面,澳洲嘅應該係coffin bay,
生蠔

蟹肉南瓜湯

牛尾湯

,最驚喜喺餐包竟然外脆內軟仲要係暖暖地,食落超感動
餐包

虎蝦龍蝦汁意大利飯

;慢煮豬肋骨有少少辣味,好嘢味,
燒慢煮16小時辣豬肋骨

經過慢煮嘅豬肋骨,骨肉分離,
慢煮辣豬肋骨

。仲有值得一讚嘅,就係服務員嘅服務亦都超水準。
2022-08-08
Type of Meal