2014-12-22 2138 views
天氣太凍,又落大雨 ,在工作一天之後!真係好想為自己打打氣! 入商場搵食,唔使再吹風!去到門口見到好多人,以為要等好耐!同門口店員攞位!居然即刻有位! 坐近門口一個靠牆雙人位!可以望晒餐廳格局,黑白簡約設計,店內有道好像工廠嘅鐵閘,因為無行到入去,唔知入面裝修!店員放低餐牌!餐牌麵幾特別,好像皮革筆記本,圖文並茂,落好單我再問店員攞埋甜品餐牌(好似相簿咁!)我主力想試墨汁麵!所以揀了:鮮蝦帶子墨汁麵:店員帶提我呢個麵會辣!上菜賣相好靚,七彩繽紛,有好多九層塔,帶子煎到金黃色,入面鮮嫩,蝦肉爽口,魷魚圈唔韌!墨汁麵有咬口,汁料先至驚喜,泰式辣味,都幾辣,但惹味!中間仲夾雜幾串鮮胡椒!十個好味!藍蘭豆甜菊花茶:用茶壺上(即刻高級咗)最特別係顏色,以為係黑色,倒出係藍色!夠熱,味道係菊花茶啖啖嘅味道,帶啲藍蘭豆嘅甘甜!要落蜜糖先好味啲!特別但未必會試下一次!榛子香蕉芝士餅:店員會食晒啲主食先上甜點!賣相好靚,香蕉新鮮,配上榛子朱古力面嘅芝士蛋糕,芝士蛋糕質地似紐約芝士餅,挺身但唔會硬!再加灑上朱古力粉,令整體味道一致,味道好夾!店員勤快,但唔太熟悉菜式,因為我問個好店員意粉裡面啲係唔係
天氣太凍,又落大雨
,在工作一天之後!真係好想為自己打打氣!

我主力想試墨汁麵!所以揀了:

藍蘭豆甜菊花茶:用茶壺上(即刻高級咗

店員勤快,但唔太熟悉菜式,因為我問個好店員意粉裡面啲係唔係胡椒,佢話唔清楚(我唔係要你識晒,亦唔係要主廚出來見我,但都唔係唔跟進,再問其他資深店員都得啩
)之後就收拾我隻碟(咁同快餐店收碟阿姐有乜分別?)其他店員都正常,尤其幫我落單嘅店員,又介紹熱飲,又睇住我食晒主菜先比甜點!唔錯!

一個好特別泰式方法煮意粉!
鮮蝦帶子墨魚汁麵
藍蘭豆甜菊花茶