2019-02-08 413 views
前陣子去過灣仔既Mr Crab by The Captain House,佢既海鮮袋實在令人回味~ 趁Happy Friday 接埋為食貓老婆去附近厚福街既主店再嚐!!喺H8全層,雖然面積比灣仔店細,但玻璃外牆透光感覺開揚。    呢度既海鮮袋跟Mr Crab 既有點不同,分左3個價錢可任選3、5、8種海鮮,龍蝦、 虎蝦按當天價格收費。我地想試多d其他野,所以揀咗$398三種海鮮:長腳蟹腳、 扇貝、 蝦配檸檬牛油汁。等緊既時候先食頭盤:澳洲和牛他他 Beef Tartar 係為食貓至愛,因為中意生牛肉既果種鮮味同質感,每逢餐牌上出現這道菜都嚷著要點~牛肉全剁碎混入青瓜、香蔥拌上青芥辣汁,生蛋黃分開可自行加入。和牛他他帶點油香加入蛋黃更香滑!點了杯 Indian Red,幾重酒味。有Vodka , Tequlia , Gin 仲有啤酒有氣既味道~ 但蘋果味被cranberry遮蓋了!蠔亦點選了兩款Ancelin肉質裙邊爽滑,帶鹹鮮味,餘韻有礦物氣息Irish Rock海水味較清淡但味鮮~ 食完頭盤,海鮮袋都出場啦~當然先讓相機先食~然後店員左右轉動海鮮袋再打開,一盤海鮮就喺面前啦!長腳蟹
喺H8全層,雖然面積比灣仔店細,但玻璃外牆透光感覺開揚。
呢度既海鮮袋跟Mr Crab 既有點不同,分左3個價錢
可任選3、5、8種海鮮,龍蝦、 虎蝦按當天價格收費。
等緊既時候先食頭盤:澳洲和牛他他

和牛他他帶點油香加入蛋黃更香滑!
點了杯 Indian Red,幾重酒味。
Indian Red
蠔亦點選了兩款
Ancelin
肉質裙邊爽滑,帶鹹鮮味,餘韻有礦物氣息
Irish Rock
海水味較清淡但味鮮~
食完頭盤,海鮮袋都出場啦~
海鮮袋
當然先讓相機先食~

然後店員左右轉動海鮮袋再打開,一盤海鮮就喺面前啦!
長腳蟹腳1件,其實係一梳4條長長既蟹腳,用剪刀剪開,點埋檸檬牛油汁味道更香更夾,淡淡既檸檬清香中和左牛油嘅油膩感,好中意呢個汁~
扇貝、蝦分量都唔少~
除咗3樣海鮮仲有薯仔、粟米,牛仔腸都好好味!
海鮮袋
點埋Hawaiian Double Cheese beef burger,size幾大個又高~
烘過既Burger 軟熟香口,除左有double cheese 外仲有菠蘿、蕃茄、紅洋蔥、沙律菜,相當豐富!
點左medium既牛肉剛剛好,肉汁跟溶左既芝士,非常juicy!

最後點少得甜品哩~
店員會拎住個甜品板比我地揀

Homemade Apple Pie with ice cream

蘋果批唔甜帶玉桂香味,蘋果切成粒狀較有咬口~
雪糕揀左豆腐味,豆味濃郁,清清地夾返蘋果既果香。

Creme Brulee 亦係唔錯既選擇

焦糖糖衣夠香脆輕輕一敲便碎開
燉蛋香滑有雲尼拿籽既芳香
Creme Brulee

最後食埋伴碟既雜莓作結!
Type of Meal
Dinner