2017-09-12 743 views
和朋友聚聚, 大家都想找間坐得舒服點的泰菜館吃泰菜, 最終選定油麻地的泰閣. 貪佢設在某酒店內的1樓,真係路過門口都唔多發覺有間泰菜館.  早一日訂了枱, 8人佔坐一張大圓枱, 環境闊落舒服, 枱與枱也有一段距離, 大聲談笑也不太影響鄰座食客. 泰式燒豬頸肉 - 樣靚唔代表好食, 入口太乾有點柴皮的感覺, 而且無咩味道活蝦刺身 - 好失敗, 食落係全無蝦味, 應該是用了急涷蝦. 炸蝦餅 - 蝦餅彈牙爽口, 好味泰式酸辣鳯爪 - 基本上這個菜泰國店都唔會失手的. 但我們要中辣, 食入口係唔辣囉 ! 大蝦柚子沙律 - 中規中距, 甜酸度都欠了點 菠蘿炒飲 - 料足好味燒肉炒椰菜苖 - 夠鑊氣又不太油膩, 椰苖爽脆而不硬串燒雞.牛 - 牛肉落咗太多鬆肉粉醃了, 鬆泡泡咖哩雞 - 咖哩雞真係好渣, 空有少少色, 香.味全無....埋單 $1580, 我祗可以說泰閣係一間港式風味泰國菜館, 如果不太計較味道祗想坐得舒服環境靚靚是可以選擇的.

活蝦刺身 - 好失敗, 食落係全無蝦味, 應該是用了急涷蝦
炸蝦餅 - 蝦餅彈牙爽口, 好味

大蝦柚子沙律 - 中規中距, 甜酸度都欠了點
菠蘿炒飲 - 料足好味

燒肉炒椰菜苖 - 夠鑊氣又不太油膩, 椰苖爽脆而不硬

串燒雞.牛 - 牛肉落咗太多鬆肉粉醃了, 鬆泡泡

燒豬頸肉
活蝦剌身