2022-01-31 118 views
澱粉控最近完全被呢個小小嘅麵包爐燒到!所以就黎到位於尖沙咀美麗華 主打西日輕食嘅MUTA。餐廳佔地3000呎,裝潢以木為主調,有好岩打卡嘅榻榻米座位!可惜當日太爆場,一位難求呀!記得提早預約呀~為Toast Set而嚟嘅我 就咁睇個價錢好似貴左啲,但其實佢都包左兩碗價值$68嘅濃湯,連五十幾蚊嘅matcha latte、血橙果粒茶都唔洗加錢。兩個人嗌完toast set 再嗌多個小食或者主菜已經夠飽▪️Toast Set $288 for 21️⃣現烤麵包配自家製果醬2️⃣玉米奶油湯 或 南瓜奶油開心果濃湯3️⃣精選鹹甜小點4️⃣鮮果汁 或 茶 或 咖啡完全係為咗呢個小麵包烤爐而黎!當日就有酸種包、小多士、朱古力小班㦸,比大家自己動手烘烤。烤到焦脆就可以沾上温泉蛋、鮮忌廉、果醬一齊食~特別鍾意佢個朱古力小班㦸,烤完之後外脆內軟,入面嘅朱古力融化後,濕潤滿滿朱古力香。而温泉蛋🥚又唔會太生,幾岩配埋 本以帶鹹香嘅酸種麵包一齊食。旁邊仲有啲唔洗烘嘅火腿芝士酥同忌廉泡芙,正常發揮~兩款奶油湯味道都唔錯~ 南瓜湯濃稠不失幼滑,更舖左啲開心果碎係面,估唔到又幾夾。粟米湯香甜,點麵包一齊食唔錯。小小嘅火爐威力強勁,記

▪️Toast Set $288 for 2

1️⃣現烤麵包配自家製果醬
2️⃣玉米奶油湯 或 南瓜奶油開心果濃湯
3️⃣精選鹹甜小點
4️⃣鮮果汁 或 茶 或 咖啡

Toast Set

旁邊仲有啲唔洗烘嘅火腿芝士酥同忌廉泡芙,正常發揮~
Toast Set

小小嘅火爐威力強勁,記住唔好烘咁耐呀

澱粉控表示toast set係簡單而幸福嘅味道,唔好奢望有好驚天地泣鬼神嘅滋味~

▪️月見雞肉棒串 $78
月見雞肉棒串

望住隻蛋黃爆個下好治癒!雞肉棒外層微脆,入面加左雞軟骨增添咬口,調味恰到好處,單食都唔會太乾。點埋蛋汁就更添一絲蛋香。

▪️海老濃湯意大利麵 $188
海老濃湯意大利麵
海老濃湯就咁飲都幾濃蝦味,不過麵條就唔算掛到好多汁,重口味人士食落就覺得有啲唔夠濃。麵條偏硬身,蝦肉彈牙,番茄酸甜多汁,份量唔會太少~